Nem várnak nagyobb piaci zavart a jövő év végéig meghosszabbított orosz importtilalomtól a hazai agrárium szereplői. A tej-, a hús- és a zöldség-gyümölcs termelésben is kialakultak új értékesítési csatornák.

Nem okozott meglepetést a hazai agrár-élelmiszeriparban, hogy Oroszország a jövő év végéig kitolta az élelmiszerekre vonatkozó importtilalmat. Az Európai Unió a múlt hét közepén jelentette be hivatalosan, hogy fél évvel meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések hatályát.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszter­elnök ennek kapcsán közölte, hogy a kormány az EU lépésére válaszul 2018 végéig fenntartja az agrárstopot – írja a Magyar Idők.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára jelezte, elsősorban az Európai Unió hús­piacán okozott némi gondot az importtilalom bevezetése, a piacot kereső termékek lenyomták az árakat, amit a magyar sertéstartók is megszenvedtek.

Mára rendeződött a helyzet, a nagyobb nyugat-európai tagállamok egyre nagyobb mennyiségben szállítanak húst és különböző készítményeket Kínába. Ennek köszönhetően az élőállatok felvásárlási ára is emelkedik a közösségben és hazánkban.

A tejtermelésben is hasonló a helyzet. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint a 2015 és a 2016-os év is a válságról szólt az ágazatban, ami részben az importtilalomnak, részben az uniós tejkvóták megszüntetésének tudható be, ráadásul a kínai kereslet is jelentősen csökkent akkoriban. – Azt az árut, amit máshol nem tudtak eladni a nyugati termelők, Kelet-Közép-Európára zúdították, ezzel szinte teljesen bedöntötték a magyar tejipart – mondta.

Az elmúlt év második felé­ben azonban ismét magára talált a piac, a kínai kereslet élénkülésének köszönhetően megszűnt a túlkínálat, így a magyar feldolgozók is emelni tudták a nyers tej felvásárlási árát.

A zöldség-gyümölcs ágazatban is új csatornákat kerestek. Korábban elsősorban az Oroszországból kiszorult lengyel áru okozott gondot Európában. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint kiépültek az új piacok. – Mire az embargó megszűnik, hellyel közzel önellátóvá válik Oroszország. Így elképzelhető, hogy hiába nyílik meg a piac az uniós termékek előtt, már nem lesz szükségük a távolabbról érkező árukra – jegyezte meg az elnök.