A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Akkreditált Klaszter cím elnyerése” című felhívás.

Az eredményes hálózatok, klaszterek a közös érdekek mentén hatékonyan kapcsolják össze a vállalkozásokat, az oktatási intézményeket, a kutató helyeket (kutató-ismeretterjesztő szervezeteket), az önkormányzatokat és a további érintett szereplőket. A szereplők közös érdekein alapuló, alulról építkező, szervezett keretek között zajló együttműködések jelentősen képesek növelni az abban résztvevők hatékonyságát, versenyképességét, mely később helyi és nemzetgazdasági szinten is megjelenik – olvasható a felhívásban.

A felhívás célja

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a magyar vállalkozások fejlődését befolyásoló gyengeségek között említi a termelési és szolgáltatási értéklánc szereplői közötti gyenge kapcsolatokat, a nem elég hatékony együttműködést, kiemelve a kkv-k integrációjának hiányosságát a nagyvállalati értékláncok mentén.

A felhívás célja ennek megfelelően az, hogy az elmúlt időszakban létrejött több mint 200 klaszter kezdeményezésből kiválassza azokat az együttműködéseket, amelyek magas innovációs és export tevékenységükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságukkal képesek jelentős fejlesztési projektek megvalósítására, régiós viszonylatban is kiemelkedő eredményekre.

Akkreditált klaszterek

Az Akkreditált Klaszter cím odaítélésekor a klaszterek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban. A kormány 25–30 támogatott kérelemmel számol.

Sikeres akkreditáció esetén a klasztertagok a GINOP keretében meghirdetett felhívásokra benyújtott támogatási kérelmük értékelésekor előnyökben részesülhetnek, a klaszter menedzsment pedig indulhat a professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása című (GINOP-1.3.2-15) felhíváson.