Mintegy egymilliárd forintos beruházással készült el Zalaegerszegen az osztrák ADA bútoripari cégcsoport matracgyártó üzeme. A 118 dolgozót foglalkoztató gyár a termékeinek túlnyomó többségét exportra készíti.

Az ipar jelenleg 23 százalékkal részesedik a magyar GDP-ből, de a kormány szándéka szerint 2020-ig ez az arány eléri a 30 százalékot – mondta a szerdai gyáravatón Glattfelder Béla,  a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Erika Teomann Brenner, Ausztria magyarországi kereskedelmi attaséja azt mondta: ismét elindultak az osztrák vállalkozások befektetései Magyarországon, ahol többnyire kis- és középvállalkozások, köztük legnagyobb részt családi vállalkozások beruházásai a jellemzőek.

Köck Michael, az ADA ügyvezetője a cégcsoport történetét felidézve elmondta: a 19. és 20. század fordulóján alapított céget az 1930-as években vette át a kezdőbetűivel névadó, eredetileg kötélgyártással foglalkozó Derler család.

Magyarországon 1992-ben jelentek meg, Körmenden épült fel az első bútorgyáruk, majd 2002-ben a Zala megyei Nován vettek meg és bővítettek ki egy varrodát, 2004-ben pedig a romániai Nagyszalontán nyitottak új üzemet.

Az ADA cégcsoport Európa egyik jelentős bútoripari beszállítójaként 2600 embert foglalkoztat, Magyarországon jelenleg 1250 dolgozót alkalmaz.

Fotó: Botár Gergely