Egy újfajta Braille-nyomtatás technológiájának kidolgozásával került be a leginnovatívabb európai kkv-k „bajnokok ligájába” a CERC Kft.

Újfajta Braille-nyomtatás eljárás piacra vitelének előkészítésére – egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére – nyert támogatást a Central European Research Centre Kft. (CERC) a Horizont 2020 kkv-eszközének első fázisában. Az új technológia tinta helyett különleges port használ, amelyet speciális módszerrel rögzítenek a felületen. A vakok által is olvasható írás területén az elmúlt években alig volt innováció, így a CERC újítása, amellyel a tervek szerint tapintható grafikák nyomtatása is lehetővé válik, igazi áttörést hozhat a piacon – mondta el lapunknak Hetyey Gábor (képünkön), a 2010-ben alakult társaság ügyvezető igazgatója.

BrailleJet: versenyképes lehet az ára

A projekt célja egy asztali nyomtató kifejlesztése, de a technológiában benne rejlik az ipari méretű felhasználás lehetősége is. Az új módszer egyik legfontosabb előnye az olcsósága. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy nincs szükség speciális papírra. A taktilis grafikák nyomtatására jelenleg használt, hőre domborodó speciális papír ugyanis rendkívül drága, egy A4-es méretű lap akár 10 euróba is kerülhet. Megfizethető árú a nyomtatáshoz használt por is, amelyet nanotechnológiás módszerrel állítanak elő. Maga a nyomtató is jóval olcsóbb lesz, mint a jelenleg használt készülékek. Az utóbbiak ára a képességeiktől függően akár több millió forint is lehet, ezt a luxust otthon csak kevesen engedhetik meg maguknak, ahogy a jelenleg kapható „daktilis kijelzőket” sem.

A CERC nemzetközi konzorciumok tagjaként régóta fejleszt speciális pornyomtatási eljárásokat. Egy új, csempére való nyomtatási eljárás tesztelése közben derült ki, hogy bizonyos porok hő hatására „nem folynak el”, hanem kúpos formában „rásülnek” a felületre – hasonlóan ahhoz, ahogy a Braille írásjelek kiemelkednek a speciális papírból. Ezzel a felismeréssel indult el – két évvel ezelőtt – a projekt, amelyet immár Brüsszelben is támogatásra méltónak találták. A CERC felvette a kapcsolatot a vakokat és a gyengén látókat képviselő európai szervezetekkel is, amelyek szintén üdvözölték a „BrailleJet” ötletét.

Horizont 2020: erős a verseny

A Horizont 2020 kkv-eszköze az innovatív európai kis és közepes vállalkozások számára a „bajnokok ligája”, ahova – ahogy az más „sportágakban” is igaz – nem könnyű bekerülni. A verseny rendkívül erős, a 2015. márciusi határidőre az első fázisra – amelyben megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez lehet 50 ezer eurót nyerni – 1569 pályázat érkezett be, amelyből 151-et választottak ki. A legtöbb, 371 pályázatot Olaszországból küldték, ezek közül 25 nyert támogatást. A legtöbb nyertes pályázatot beküldő spanyol kkv-k hatékonyabbak voltak: 254 pályázatból 34 szerepelt sikerrel. A 62 magyar pályázó közül a májusi eredményhirdetéskor öten örülhettek.

A Horizont 2020 bizonyos szempontokból egyszerűbb, mint a magyarországi pályázatok, mondja Hetyey Gábor. (A CERC idehaza még nem is nyújtott be pályázatot – bár közép-magyarországi cégként eleve hátrányból indulna.) A verseny bizonyos szempontból erősebb ugyan, de a pályázat jellegéből adódóan (pl. jóval kevesebb adminisztratív kötöttség) jobban érvényesülhetnek a kiválósági szempontok, mint a strukturális alapokra szóló pályázatokon. Ugyanakkor egy Horizont 2020 pályázatnak is megvannak a maga nehézségei. Nem kevés fejtörést okoz például, hogy a pályázati anyag első három, lényegében a technológia leírását, valamint az üzleti és a kutatási tervet tartalmazó fejezete (Excellence; Impact; Implementation) összesen legfeljebb 10 oldalt tölthet meg. Ennyi áll rendelkezésre ahhoz, hogy a pályázó a sokféle értékelési szempontnak megfeleljen, hiszen mást „díjaznak” az uniós bürokraták, mást a bírálatra felkért egyetemi kutatók és ipari szakemberek és megint mást az elsősorban a megtérülést szem előtt tartó befektetők.

A Horizont 2020 kkv-eszközének második fázisban – amely a tényleges megvalósítást célozza, és amelyben már sokkal nagyobb, jellemzően 500 ezer és 2,5 millió euró közötti összegre lehet pályázni – az említett három fejezetre már 30 oldal áll rendelkezésre. A CERC-nél biztosak abban, hogy ezt is bőven lesz mivel megtölteni.