Az Európai Bizottság által fél éve létrehozott Európai Szolidaritási Testületben beindult a munkavállalók, valamint a szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre jelentkezők közvetítése is.

Az Európai Bizottság fél évvel ezelőtt hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet, és 2017 márciusa óta zajlik önkéntesmunka-közvetítés a kezdeményezés keretében. Most pedig beindult a munkavállalók, valamint a szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre jelentkezők közvetítése is. Az Európai Szolidaritási Testület több ezer ilyen jellegű lehetőséget kínál a kezdeményezés szakmaimunka-komponensében – olvasható a bizottság közleményében.

Az Európai Bizottság ezért támogat két nagyszabású projektet, melyet a franciaországi, illetve az olaszországi állami foglalkoztatási szolgálat indított útnak, és amely hatezer fiatalnak nyújt lehetőséget arra, hogy egy másik uniós tagállamban szolidaritási célú szakmai vagy gyakornoki munkát végezzenek.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos azt mondta: „Az Európai Szolidaritási Testület célja, hogy növelje és javítsa a társadalmi célú projektekre jelentkező fiatalok lehetőségeit. Örülök, hogy a mai napon beindul a kezdeményezés szakmaimunka-komponense is, és ezzel kiteljesedett a testület tevékenysége. Az állami foglalkoztatási szolgálatokkal és más helyi partnerekkel együttműködve fiatalok ezreinek nyújtunk majd konkrét lehetőséget arra, hogy Európa-szerte szolidaritási célú önkéntes vagy szakmai munkát végezzenek, illetve gyakornokként vagy tanulószerződéses gyakorlati képzés céljából a legkülönbözőbb ágazatokban tevékenykedő szervezetekkel szerződjenek, és ezzel fejlesszék készségeiket és javítsák munkaerő-piaci kilátásaikat.”

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Örömömre szolgál, hogy az Európai Szolidaritási Testület egyre több tagot számlál. A szakmaimunka-komponens beindításával feltettük az i-re a pontot. Tudjuk, hogy sok európai fiatal szeretne másokon segíteni. A szolidaritási tevékenységekben való részvétel azonban saját maguknak is előnyöket kínál. Az Európai Szolidaritási Testület tagjaként a fiatalok értékes tapasztalatokkal gazdagodnak szakmai karrierjük kezdetén.”

A francia és az olasz foglalkoztatási szolgálat (a Pôle Emploi, illetve az ANPAL) által vezetett két projekt égisze alatt különböző uniós tagállamok foglalkoztatási szolgálatai és szervezetei (munkáltatói szervezetek, képzéssel foglalkozó intézetek) nyújtanak lehetőséget 18–30 éves fiataloknak arra, hogy szolidaritási célú munkát vagy gyakornoki tevékenységet végezzenek. A kiválasztott jelentkezők olyan különböző ágazatokban végezhetnek szolidaritási tevékenységeket valamelyik másik EU-tagországban, mint pl. az egészségügy, a társadalmi befogadás, a környezetvédelem, a migránsoknak és menekülteknek nyújtott segítség vagy az élelmiszer-segélyezés. A projektek elősegítik, hogy a munkaadók a megfelelő jelentkezőket válasszák ki, valamint pénzügyi és más típusú támogatást (pl. képzés) nyújtanak a fiataloknak. A projektek több mint 14 millió eurós finanszírozásban részesülnek a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programjából.

A két projekt 2019 márciusáig tart. Az Európai Szolidaritási Testület ezzel párhuzamosan tovább fejlődik. A cél az, hogy 2020 végére 100 ezer fiatal vehessen részt szolidaritási projektben.

A most beindított két projekt kapcsán szerzett tapasztalatok elő fogják segíteni, hogy a testület 2020-ra teljes kapacitással működjön. A fiatalok 2019 tavaszáig végezhetnek szolidaritási tevékenységet e két projekt jóvoltából, és a jövőben további hasonló projektek indulnak be az Európai Szolidaritási Testület keretében.

Több mint 32 ezer fiatal már csatlakozott

Jean-Claude Juncker az unió helyzetét értékelő 2016. évi beszédébene jelentette be, hogy az EU létrehozza az Európai Szolidaritási Testületet, mely lehetőségeket kínál majd a 18–30 éves fiataloknak arra, hogy szolidaritási tevékenységek széles körében vegyenek részt Európa-szerte.

Azóta, hogy 2016. december 7-én megkezdte működését, több mint 32 ezer fiatal csatlakozott a testülethez. Idén márciustól a szervezetek hozzáférhetnek az Európai Szolidaritási Testület adatbázisához, és megfelelő jelentkezőket kereshetnek projektjeikhez. Összesen kb. 11 500 ezer fiatallal már fel is vették a kapcsolatot, és közülük 460 már részvételi ajánlatot kapott. A cél, hogy 2020 végéig 100 ezer fiatal csatlakozzon az Európai Szolidaritási Testülethez.

A bizottság 2017. május 30-án javaslatot terjesztett elő abból a célból, hogy szilárdabb alapokra helyezze az Európai Szolidaritási Testület működését. Javaslatában külön jogalap kialakítását, illetve a 2018 és 2020 közötti időszakra 341,5 millió eurós költségvetés elfogadását szorgalmazza. A bizottság továbbá két új lehetőség bevezetésére tett javaslatot. Eszerint az Európai Szolidaritási Testület keretében nemcsak önkéntes vagy szakmai munkára, illetve gyakornoki tevékenységre nyílik majd alkalmuk a résztvevőknek, hanem arra is, hogy saját szolidaritási projektet hozzanak létre, illetve hogy csapatban végezzenek önkéntes munkát.