Mintegy ötmilliárd forintból épül új, konténerek és darabáru rakodására alkalmas közforgalmú kikötő Mohácson. A beruházáshoz az IKOP-ból nyert támogatást a város.

Új kereskedelmi kikötő épül több mint ötmilliárd forint beruházással Mohácson 2017 végéig – tájékoztatta a Duna-parti város polgármestere az MTI-t. Szekó József (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a konténerek és darabáru rakodására alkalmas új közforgalmú kikötőn keresztül a baranyai és a dél-dunántúli régió vállalkozásai könnyebben juttathatják majd el termékeiket a világpiacra.     

A két hajóállásosra tervezett létesítmény 330 méter hosszúságú, rakodásra alkalmas partfallal épül meg. A kikötőt megfelelő közúti és vasúti csatlakozással és 20-40 lábas konténerek mozgatásához szükséges darurendszerrel is ellátják.     

Szekó József elmondta, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) idei pályázati keretéből nyert 4,75 milliárd forintos forrás mellé Mohács önkormányzatának 300 millió forintos önerőt kell biztosítania. A tervek elkészítése után közbeszerzési eljárás keretében fogják kiválasztani a kivitelezőt 2016 végéig. 

A polgármester szerint az építkezés 2017 elején indulhat, és az év végéig befejeződhet. A beruházás nyomán 15-30 új munkahely jöhet létre a Duna-parti városban – tette hozzá.