A Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának keretében megjelent a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” című (KEHOP-5.2.11) felhívás.

A felhívás kiemelt célkitűzése a decentralizált, épülethez kapcsolódó környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító fotovoltaikus rendszerek elterjedésének ösztönzése, a központi költségvetési szervek meglévő fosszilis alapú villamosenergia felhasználásának megújuló energiaforrásra való teljes vagy részleges kiváltásának ösztönzése. A támogatott fejlesztések hozzájárulnak a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez – olvasható a felhívásban.

Támogatási kérelmet központi költségvetési irányító szervek, illetve központi költségvetési szervek nyújthatnak be.

A tervezett keretösszeg 10 milliárd forint, ezt a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy támogatott pályázat 100–250 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, a kormány 35–100 támogatott kérelemmel számol.

Támogatható tevékenységek, beruházások

Önállóan támogatható tevékenységek:

  • 50 kVA csatlakozási teljesítmény alatti (HMKE méretű), illetve 50-500 kVA csatlakozási teljesítményű, hálózatra csatlakozó napelemes rendszer(ek) kialakítása saját villamosenergia-igény részbeni vagy teljes közvetlen kielégítése céljából.

A támogatható beruházási elemek:

  • napelemek, tartó eszközök, állványok, helyi rendszerhez illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges elemek (pl. inverter) és ezek kiépítésének költségei, külön mérő- és szabályozó berendezések beszerzése és felszerelése, a havi villamosenergia-fogyasztási adatokat rögzítő mérőeszköz beszerzése és felszerelése.