A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) legújabb kampányában az IP Scan szolgáltatására hívja fel a figyelmet, amely a kis- és középvállalkozásokat segíti egyedi elemzéssel és tanácsadással szellemitulajdon-stratégiájuk kialakításában és az igényeiknek megfelelő oltalmak kiválasztásában.

Az SZTNH felidézte, hogy az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) tanulmánya szerint a szellemi tulajdonnal tudatosan foglalkozó kkv-k akár 20 százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el, mint azok, amelyek nem rendelkeznek oltalmakkal.

Egy generációval korábban a vállalatok vagyonának mintegy 80 százalékát a tárgyi eszközök jelentették, az immateriális javak csak 20 százalékban voltak jelen, de mára egy cég piaci értékének mintegy háromnegyedét az immateriális javak, azaz a szellemitulajdon-jogok adják – jelezte az SZTNH.

Az IP (intellectual property), vagyis a szellemi tulajdon különböző formáinak, valamint a kutatás-fejlesztési eredmények hatékony menedzsmentjével és kiaknázásával jelentős üzleti előnyök érhetők el a recesszió időszakában is.

A válság időszakában a gazdasági szereplők szellemitulajdon-jogai és az azok által biztosított stabil pozíciók különösen felértékelődnek, sok vállalkozó mégsem tudja, mi a szellemitulajdon-menedzsment jelentősége és a megteendő első lépés – hívta fel a figyelmet a hivatal.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának díjmentes IP Scan szolgáltatása segít felmérni, hogy miből lehet szellemi tulajdonjogot szereznie egy-egy vállalkozásnak. A hivatal az IP Scan diagnózison keresztül támogatja a kkv-kat a cégre szabott szellemitulajdon-auditálással, amelynek eredményeként hatékony IP-stratégia alakítható ki. A három lépcsőben zajló szolgáltatási csomag segít, hogy a vállalkozások előre meghatározott terv szerint, magabiztosan kezeljék szellemi tulajdonukat, és jelentős üzleti előnyhöz juthassanak.

Az IP Scan szolgáltatás több európai országban bevált módszertanon alapszik. Az SZTNH új kampányának célja, hogy felhívja a felhasználók figyelmét erre a lehetőségre, hogy minél teljesebb képet kapjanak szellemi vagyonuk kiaknázási lehetőségeiről, a lehetséges kockázatokról, valamint támpontot kapjanak szellemitulajdon-védelmi stratégiájuk kialakításához – ismertette Pomázi Gyula, a hivatal elnöke.

(Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán)