Az IBM kutatói új szoftvert dolgoztak ki, ami akár 30 százalékkal pontosabban képes megjósolni a várható időjárást, javítva ezzel a megújuló energiaforrások hozambizonytalanságból fakadó terjedési korlátait.

A hálózatra termelő nap- szél- és vízerőművek terjedésében nehézséget okoz, hogy – más erőművekkel ellentétben – a termelést elsősorban a természeti adottságok és az időjárás befolyásolják.
 
Az SMT (Self-learning weather Model and renewable forecasting Technology) névre keresztelt fejlesztésében az IBM olyan algoritmust dolgozott ki, amely a termelőegység földrajzi helyzetét – és óriási mennyiségű historikus adatot – figyelembe véve a korábbinál pontosabban képes megjósolni a várható időjárást. A szoftver a rögzített adatokat beépíti előrejelzésébe, így képes folyamatosan fejlődni.
 
A projekt segítségével elegendő lehet kisebb energiatartalékokkal működtetni a villamosenergia-hálózatokat, javulhat a megújuló energiaforrások versenyképessége a hagyományos energiahordozókkal szemben és így a fogyasztók olcsóbb és zöldebb energiához juthatnak majd – olvasható a társaság közleményében.