Ifjusagigarancia.gov.hu címmel az ifjúsági garanciaprogramot segítő honlapot indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával az Új Nemzedék Központ.

Arra reagáltak a honlap elkészítésével, hogy a kutatások szerint a mai fiatalok folyamatosan az online-térben élik az életüket – mondta Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Interneteléréssel 87 százalékuk rendelkezik, 86 százalékuk okostelefont is használ. Ha regisztrálnak a honlapon a jelentkezés közvetlenül eljut a munkaügyi központba, ahol képzési és munkalehetőségeket kínálnak nekik, és a honlap segíti a vállalkozóvá válást is – sorolta az államtitkár.

Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az ifjúsági garanciaprogramnak is köszönhetően a 2010-es csaknem húszszázalékosról 11,6 százalékosra csökkent a munkanélküliség a huszonöt évesnél fiatalabbak körében.

Az erre a célra fordítható 200 milliárd forint segítségével 180 ezer olyan fiatalt akarnak elérni, akik nem dolgoznak, de nem is tanulnak – mondta. Szólt arról is, hogy járulékcsökkentést vehetnek igénybe azok a munkáltatók, amelyek a programban résztvevő fiatalokat foglalkoztatnak.

Bértámogatást kaphatnak annak a tapasztalt szakembernek a foglalkoztatásához, aki mentorként segíti egy fiatal munkavállaló oktatását, valamint a vállalkozóvá váláshoz is ismereteket nyújtanak a fiataloknak.

Ekler Gergely, az ÚNK ügyvezetője közölte, hogy a honlappal nemcsak a fiatalokat akarják segíteni, hanem a munkáltatókkal is összekapcsolják őket, utóbbiak pedig megismerhetik azokat az előnyöket, amelyekkel a fiatalok foglalkoztatása jár.

A honlapon a felhasználók két menüpont közül választhatnak: fiatal vagyok, munkaadó vagyok. A fiatal vagyok menüponton belül pedig a dolgozni szeretnék, vállalkozni szeretnék, szakmát szeretnék, tanulni szeretnék és nem tudom mit szeretnék almenükben böngészhetnek tovább. (MTI)