Idén eddig tizenegy, köztük brazil, brit, dán, francia, japán, német, iráni, lengyel és török helyszínnel gazdagodott az UNESCO világörökségi listája.

Az UNESCO világörökségi bizottságának 41. ülésén felvette a listára a németországi Sváb-Alb hegység hat barlangját, ahol az 1860-as években felfedezték a jégkori ember egyik legrégibb ismert alkotását, a barlangi oroszlánokat, mamutokat és lovakat ábrázoló barlangrajzokat – írja a Turizmus.com.

Világörökség lett többek között az iráni fennsíkon, Iszfahántól délkeletre fekvő Jazd település is. Jazd mecsetei, minaretjei, hagyományos építési stílusa megmenekült a modernizációtól.

A japán Kjúsú szigettől 60 kilométerre, nyugatra emelkedő Okonosima szent szigete szintén világörökségi helyszín lett. A régészeti ásatási helyen látható, hogyan változtak a szigeten végzett rituálék a 4. és a 9. század között.

Mostantól a világörökségi cím birtokosa a törökországi Aphrodisias (a fotón), leginkább az időszámítás előtti 3. században épült templom romjai okán.

Magyarország idén nem jelölt helyszínt a listára.