Egy új technológiát dolgozott ki a hőre keményedő alapanyagok jobb feldolgozhatósága érdekében a kecskeméti Kereken-Pálya Kft. vezette konzorcium, melynek közel egymilliárd forint összköltségű projektjét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatta.

Mint írják, a Kereken-Pálya Kft., a HDH-Mérnök Kft. és a Dextron Kft. közel 642 millió forint uniós támogatást nyert a 919 millió forint összegű kutatás-fejlesztési projektjéhez.  Az elnyert támogatást az elmúlt két évben egy úttörő technológia fejlesztésére használták. A gumianyagok jobb megismerését szenzorfejlesztéssel és gyártószerszámokba történő beépítésével érték el a cég. 

A 2012-ben létrejött Kereken-Pálya Kft.-ről érdemes tudni, hogy kutatási és technológiai innovációs fejlesztésekben működik közre, felkarolnak és megvalósítanak találmányokat és fejlesztéseket, elkészítenek és kiviteleznek kutatási témapályázati projekteket is, emellett pedig mérnöki szolgáltatásokat is nyújtanak. Az új technológiával kapcsolatban Bakos Árpád projektigazgató elmondta: hőre lágyuló műanyagok fröccsöntésénél már alkalmazták a nyomás- és hőmérsékletmérő szenzorokat, de hőrekeményedő anyagrendszereknél, gumitermékeknél még nem. A gyártás során belső mérésekkel a szenzorok adatokat küldenek az alapanyag tulajdonságairól és a készülő termék szerkezeti változásairól. Az így szerzett információkkal könnyedén tökéletesíthetik a gyártást, és a termékek minőségét is azonnal, valós időben tudják jelezni.    

Az is kiderült, hogy a konzorciumi munka során létrehoztak egy, az általuk kifejlesztett szenzorok használatával kapcsolatos, katalógus formában összegyűjtött, termékspecifikus receptúragyűjteményt, a termékek fizikai tulajdonságait tartalmazó táblázatrendszert és a termék legyártásához szükséges technológiai utasításokat tartalmazó dokumentum-gyűjteményt is, illetve összegyűjtötték a szerszámok tervezéséhez szükséges alapinformációkat is.   

Emellett a konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében a fejlesztésnek köszönhetően 16 kutatás-fejlesztési munkahelyet is teremtett.

(NT)