Elindult a „Nem állami szervezetek munkaerő-piaci szolgáltatásainak támogatása” című (GINOP-5.1.5-16 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhívás célja, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által megvalósított munkaerő-piaci programok keretein belül nyújtott szolgáltatásokat és támogatásokat civil és nonprofit szervezetek által nyújtott szolgáltatások egészítsék ki.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. december 12-ig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Hatékonyabb a mentori szolgáltatás

Egy 2014-ben készült hatásvizsgálat szerint az NFSZ által nyújtott szolgáltatások közül a három legjellemzőbb szolgáltatásban – álláskeresési tanácsadásban, munkatanácsadásban és pályatanácsadásban – részesültek elhelyezkedése között nincs lényeges különbség. Mindhárom szolgáltatásban az elhelyezkedési arányok megközelítőleg azonosak. 40 százalék körüli azon személyek aránya, akik fél éven belül munkát találnak,11–13 százalék azoké, akik fél év után helyezkednek el, 47–49 százalék azoké, akik a szolgáltatás igénybe vétele ellenére sem találnak munkát. Ugyanakkor a mentori vagy más, az érintett személy napi életvitelét befolyásoló szolgáltatásban részesülők fél éven belül jóval nagyobb arányban találnak munkát (62,8 százalék), fél év után kisebb arányban, de kevesebben vannak azok, akik egyáltalán nem helyezkednek el (31,9 százalék) az elsődleges vagy másodlagos munkaerőpiacon – olvasható a felhívástervezetben.

Így oszlik meg a megyék között a keretösszeg

A keretösszeg összesen 6 milliárd forint; a forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Támogatásra civil és nonprofit szervezetek (alapítványok, egyesületek, egyházi szervezetek, non-profit gazdasági társaságok) pályázhatnak.

A támogatási konstrukció keretében rendelkezésre álló forrás az érintett célcsoportok nagysága – az érintett álláskeresők 2016 júniusát megelőző 12 hónapban nyilvántartott átlagos száma – szerint oszlik meg a táblázatban (Budapest és Pest megye – GINOP-pályázatról lévén szó – nem szerepel):

További részletek az alább letölthető felhívástervezetben.