A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Vállalati Képző Központok rendszerének kialakítása és működtetése” című (GINOP-6.1.8-17) felhívás.

A belső vagy – vásárolt szolgáltatásként megvalósuló – külső képzéseket támogató felhívás célja, hogy a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása révén növekedjen a vállalkozások versenyképessége, a támogatás ösztönözze a foglalkoztatókat munkavállalóik, beszállítóik és a kapcsolt vállalkozások foglalkoztatásában álló munkavállalók tudásának folyamatos fejlesztésére és a munkaerő-tartalékot jelentő célcsoportok, álláskeresők, közfoglalkoztatottak és inaktívak képzésbe vonásával a munkaerőhiány vállalati szintű kezelésére – olvasható a hivatalos pályázati portálon.

A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 9 milliárd forint; az igényelhető támogatás 100-600 millió forint.

A támogatási kérelmek benyújtására 2018. április 3. 10.00 órától 2018. május 4. 12.00 óráig van lehetőség.

Lemaradtunk Európától és a régiótól is

Magyarországon az egész életen át tartó tanulásban résztvevő 25-64 éves felnőttek aránya rendkívül alacsony: 6,3 százalék (2016, Eurostat). Ez a szám elmarad az Európai Unió tagállamainak átlagától (10,8 százalék), sőt a térségbe tartozó országokhoz képest is alacsonynak számít (Csehország: 8,8 százalék, Szlovénia: 11,6 százalék). A fejlett tudásgazdasági szinthez képest a lemaradás rendkívüli (Dánia 27,7 százalék, Svájc 32,9 százalék).

A felnőttkori tanulás egyik legfontosabb színtere maga a munkahelyi környezet. A KSH több mint 30 ezer vállalkozást vizsgáló reprezentatív adatgyűjtése alapján megállapításra került, hogy 2015 folyamán a vállalkozások 44 százalékánál vehettek részt az alkalmazottak valamilyen, a vállalkozás által támogatott szakmai képzésben.

Magyarország GDP-jének jelentős részét a nagyvállalatok állítják elő, gazdasági potenciáljuk és húzóerejük a kkv-k számára is meghatározó. A KSH felmérése alapján a nagyvállalatok dolgozóinak az összes foglalkoztatottakhoz képest ugyanakkor csupán 27 százaléka részesült szakmai képzésben 2015-ben. A megfelelő szintű, vállalati képző központ hiányában azonban a nagyvállalati szereplők számára gyakran nehézséget okoz a saját üzleti céljaiknak megfelelő, versenyképes beszállítót találni a hazai vállalkozói körben, a szükséges képzettségi szintek hiányában – indokolja a kormány a felhívás létjogosultságát.