A „Globális Nukleáris Üzemanyagciklus 2018” konferencián mutatta be legújabb fejlesztéseit a Roszatom.

2018. április 17-19. között Madridban tartották a Globális Nukleáris Üzemanyagciklus 2018 (WNFC) elnevezésű nemzetközi konferenciát az Atomenergetikai Intézet (NEI) és Nukleáris Világszövetség (WNA) szervezésében. A rendezvény együttműködő partnere a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern volt.

A konferencián bejelentették, hogy Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese került a Nukleáris Világszövetség igazgatótanácsának elnöki posztjára.

A konferencián a világ nukleáris ipara vezető cégeinek képviselői a nukleáris üzemanyagciklus-technológiák (NFC) fejlesztésének aktuális kérdéseit vitatták meg.

„Az atomenergetika és a nukleáris technológia óriási lehetőségeket kínál a fenntartható energetikai fejlődés globális feladatainak megoldásában. Ma az atomenergetikai ágazatnak új technológiákat kell fejlesztenie a nukleáris energitatermelés minden egyes szakaszában a gazdasági hatékonyság növelése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó nemzetközi célok elérése érdekében” – hangsúlyozta Andrej Rozsgyesztvin, a Roszatom nyugat-európai regionális központjának vezetője.

A vállalat képviselője szerint a világ nukleáris iparának fejlődésében a következő szakaszt az üzemanyagciklus zárása fogja jelenteni. Az üzemanyagciklus zárásához Oroszország a gyorsneutronos reaktorok segítségével teremti meg a technológiai alapot. Oroszország  folytatja a többször felhaszálható REMIX fűtőanyaggal a kísérleteket, jelentősen növelve az uránfelhasználás hatékonyságát a könnyűvizes reaktorok esetében. A nukleáris üzemanyagciklus terén az orosz atomipar másik fontos projektje egy olyan, úgynevezett toleráns nukleáris üzemanyag kifejlesztését célozza, amely üzemzavar esetén is stabil marad.

Mihail Barisnyikov, a back-end szektorban a nemzetközi értékesítés terén iparági integrátori szerepet betöltő TENEX vállalat képviselője előadásában a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésének innovatív technológiáiról, azok fejlesztéséről és a technológia kereskedelmi kiaknázásáról beszélt. Kiemelte: „A Roszatom technológiái a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésében – beleértve a nukleáris hulladék frakcionálását is – lehetővé teszi a vállalat számára, hogy csak olyan, közepesen sugárzó nukleáris hulladékot (ILW) juttasson vissza megrendelőinek, amelyet nem szükséges mélységi földalatti tárolókban elhelyezni.”

A konferencia keretében április 17-én mutatták be a Roszatom és a National Geographic csatorna közös projektjét, mely az Édenek a vadonban nevet viseli. Az Édenek a vadonban a globális felmelegedés által veszélyeztetett, egyedülálló ökoszisztémákat mutatja be, amelyek eltűnhetnek, ha a világ nem áll át a szén-dioxid-kibocsátástól mentes energiaforrások használatára. A ritka fajok képviselőinek életéről és természetes élőhelyükről szóló dokuementumfilmek premierjét az Atomexpo 2018 nemzetközi fórumon tartják, amelynek 2018. május 14-16. között az oroszországi Szocsi ad otthont – zárul a Roszatom közleménye.