A Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjának keretében megjelent a „Fogvatartottak reintegrációja” című (EFOP-1.3.3-16) felhívás.

A szabadságvesztés alatt megvalósuló reintegrációs program célja, hogy az elítélt szabadulásakor belső meggyőződésből szándékozzon és célirányos külső segítség igénybevételével képes legyen a társadalom jogkövető tagjává válni.

A büntetés-végrehajtási intézetből szabadultak visszaesési aránya 50 százalék körül van. A probléma kezelésének egyik lehetséges útja a másodlagos, harmadlagos prevenció erősítése, azaz a szabadultak reintegrációs esélyeinek növelése, amely a munkaügyi és a büntetés-végrehajtási intézményrendszer szoros együttműködését feltételezi – olvasható a felhívásban.

A felhívásra így kizárólag a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága konzorciuma nyújthat be támogatási kérelmet, 2016. augusztus 25-től szeptember 30-ig.

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3,5 milliárd forint; a forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.