Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat, például a mentolos cigarettát, 2016. január 1-jétől szálanként négy forint adóteherrel sújtanák – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat, például a mentolos cigarettát, 2016. január 1-jétől szálanként négy forint adóteherrel sújtanák – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány minden eszközzel növelni próbálja a dohányipar terheit, hogy csökkenjen a dohányzás Magyarországon – hangsúlyozta a miniszter. Az új adónem bevezetéséről – a dohányipar sávos egészségügyi különadója helyett – zajlanak az egyeztetések az Európai Bizottsággal.

A bizottság elmarasztalta Magyarországot az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatban, a brüsszeli testület „megvédte a multinacionális vállalkozásokat”. Emiatt – magyarázta Lázár – 23 milliárd forintnyi különadótól esik el a magyar államkassza, és vissza kell térni a korábbi élelmiszer-felügyeleti rendszerre, amely alapján csak minimális díjat kell fizetniük az érintett piaci szereplőknek az eljárásért.

A kabinet megvizsgálja a multinacionális cégek foglalkoztatáspolitikai helyzetét, így azt, hogy más uniós tagállamokban milyen formában vonják be a nagyobb közteherviselésbe a nagyobb kiskereskedelemmel foglalkozó áruházláncokat. Nem alaptalan tehát az a hír – mondta a miniszter –, miszerint minél nagyobb egy vállalat, annál több embert kellene foglalkoztatnia.

Uniós források felhasználása: rendszeresek lesznek a konzultációk

Rendszeresen, negyedévente konzultálni kíván a kormányzat azokkal az érdekképviseleti szervekkel, amelyek tagjai érintettek az európai uniós pályázati források felhasználásában – közölte a Miniszterelnökséget vezető politikus. A többi közt a társadalmi szervezetek, a kis- és közepes vállalkozások, valamint az önkormányzatok szervezeteivel egyeztetnének rendszeresen a források felhasználásáról, a pályázatok megfelelőségéről.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy jövőre mintegy 2000 milliárd forintnyi forrást pályáztatnának meg, vagyis a 2020-ig rendelkezésre álló összeg 20–30 százalékát, amelynek felhasználása nem választható el a gazdasági növekedéstől.

Bürokráciacsökkentés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bürokráciacsökkentő intézkedésekről is beszámolt, mint mondta, egy már beterjesztett törvényjavaslat értemében 10 milliárd forint értékben csökkennek eljárási díjak jövő januártól öt területen. A diákok a felsőoktatási felvételiben vehetnek részt ingyenesen és az oktatási igazolványt is térítésmentesen kapják majd, de az első jogosítványt is ingyen állítják majd ki.

A lakás célú ingatlanok építési és használatba vételi engedélyéért 160 négyzetméterig nem kell fizetni, míg a vállalkozások számára eltörlik az adóhatósági igazolás teljes költségét, ahogy a közzétételi díjakat is, míg kedvezményt nyújtanak a cégiratok kiállításánál. Emellett megszűnik az egyéni vállalkozói igazolványok kiadásának díja. Az erkölcsi igazolvány is ingyenes lesz, ahogy az öröklésénél a tulajdon- és haszonélvezeti jog bejegyzése, valamint az okmánycsere névváltozás esetén.

Lázár János jelezte, idén még két további törvényjavaslatot terjeszt a Ház elé ezzel kapcsolatban: az elektronikus ügyintézésről, valamint a területi közigazgatásban dolgozókat érintően, akik jövő év közepétől 30 százalékos béremelésre számíthatnak.