Egy új kiemelt ellenőrzéssel és néhány megyei igazgatóság új célpontjaival bővült az ADÓtraffipax.

Mint azt Tállai András már bejelentette, kiemelt ellenőrzések során a NAV megyei és fővárosi igazgatóságai április 16-tól a gépjármű – különösen a használt gépjármű – és gépjármű alkatrész kereskedelmi tevékenységet folytató adózók, valamint a gépjármű szervizek adókötelezettségeinek szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Ezen kívül több megyei igazgatóság is frissítette „figyelmeztetését”.

Baranya megye

A NAV baranyai revizorai április 12. és 15. között elsősorban a megyeszékhelyen, főként a zöldség-gyümölcskereskedőknél, piacokon értékesítőknél ellenőrzik a számla-, nyugtaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Emellett Sásdon, Komlón és a Szigetvári járásban is lehet a revizorok jelenlétére számítani, ahol kiemelten ellenőrzik a dohányboltokban a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, és az online pénztárgépek használatát. A kereskedőkön és a vendéglátókon kívül az építőiparban tevékenykedők is számíthatnak a revizorok megjelenésére.

A NAV szakemberei a fenti időszakban fokozottan ellenőrzik a megye területén található gumiszervizeket is.

Egyes akciók keretében a vállalkozók számíthatnak névre szóló értesítőküldeményekre, melyben a hivatal megjelöli, hogy mely napon várható ellenőrzés az adózó telephelyén, ezért ajánlott az elektronikus tárhely folyamatos ellenőrzése.

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai 2018. április 17. és 20. között Szegeden és a környező településeken fokozottan ellenőrzik a kertészeteket, a dísznövény-kereskedőket és a díszfaiskolákat.

Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai 2018. április 9. és 13. között fokozottan ellenőrzik a jelentősebb piacokon és üzletekben értékesítő zöldség- és gyümölcsárusokat. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az áruk eredetét és az online pénztárgépekre vonatkozó szabályok betartását vizsgálják.

Tovább is van

Az április második hetére közzétett „célpontokról” itt olvashat.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.