Az ECE új bevásárlóközpont építését tervezi Budapesten; a projektterület Óbudán, a Dunához közel, az egykori Budapesti Harisnyagyár területén helyezkedik el.

A tervek szerint a bevásárlóközpont három szinten, több mint 170 üzletnek és több mint 50 000 m² bérelhető területnek ad majd helyet. A projekt építési munkálatai előreláthatólag 2019-ben kezdődnek, a bevásárlóközpont nyitása pedig 2021-re várható – olvasható az ECE közleményében.

„A legmodernebb és legvonzóbb bevásárlóközpontot tervezzük Magyarországon. Célunk, hogy a bérlői és a kiskereskedelmi összetétel, a szolgáltatási kínálat, valamint a vásárlói élmény tekintetében új normát teremtsünk” – mondta Christoph Augustin, az ECE projektigazgatója és az ECE magyarországi ügyvezető igazgatója. „E cél érdekében a bevásárlóközpont-iparágban európai piacvezetőként szerzett több évtizedes tapasztalatunkat és az ECE legújabb fejlesztéseit használjuk fel a projekt során.”

A nemzetközi csúcsmárkákból és helyi kereskedőkből álló vonzó bérlői összetétel mellett az ECE új projektterveiben látványos gasztronómiai terek is helyet kapnak. Az éttermek egy részét a nagy tetőkert mellett alakítják ki, napozóterasszal, ahol a vendégek pihenhetnek és eltölthetik a szabadidejüket. A projekttervek részét képezi egy 4D technológiával működő ultramodern mozi megvalósítása is.

A projektet közvetlenül a többsávos Szentendrei út mellé tervezik, sűrű lakóövezet, nagy forgalmú HÉV megálló és buszpályaudvar szomszédságában. Ezen túlmenően a bevásárlóközpontban mintegy 1800 parkolóhelyet biztosítanak. A vonzáskörzetből több mint 640 000 lakos számára 30 percen belül, több mint 760 000 lakos számára pedig 45 percen belül lesz elérhető a bevásárlóközpont.

„A Szentendrei úti rozsdaövezet megérett a megújulásra” – mondta el Bús Balázs, Budapest III. kerületének polgármestere. „Örömünkre szolgál, hogy az ECE kerületünket választotta legújabb beruházása helyszínéül. A bevásárlóközpont felépítése mintegy ezer új munkahelyet teremt majd, ráadásul amellett, hogy rehabilitálja a kerület egyik szerves részét és javítja a térség infrastruktúráját, vonzóbbá teszi Óbudát a vásárolni és kikapcsolódni vágyók számára.”

„A bevásárlóközpont optimális közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, és annak köszönhetően, hogy közvetlenül egy főútvonal mellett helyezkedik el, kiváló láthatósággal bír majd” – mondta Christoph Augustin. „Nincs sok versenytárs a vonzáskörzetben, emellett a tervezett projekt szempontjából a vásárlóerő is nagyon kedvező. Kiváló adottságai miatt már régen biztosítottuk a fejlesztés lehetőségét ezen a területen. Az utóbbi években a makrogazdasági adatok és a kiskereskedelmi értékesítés Magyarországon nagyon pozitívan alakult, ami arra ösztönzött bennünket, hogy új és korszerű tervek alapján valósítsuk meg ezt a projektet.”

Magyarországi leányvállalatának 1996-os megalapítása óta az ECE partnereivel közösen több mint 600 millió eurót fektetett be az országban. A társaság jelenleg öt bevásárlóközpontot (ÁRKÁD Budapest, ÁRKÁD Pécs, ÁRKÁD Győr, Fórum Debrecen, ÁRKÁD Szeged) üzemeltet összesen 210 000 bérbe adható területtel, ezzel az ECE a legnagyobb magyarországi belvárosi bevásárlóközpont-üzemeltető hazánkban – olvashattuk az ECE közleményében. A történet ezzel nem ért véget:

Szatmáry Kristóf: „a jelenlegi formájában biztosan nem fog megvalósulni”

Az óbudai plázaberuházás a jelenlegi formájában biztosan nem fog megvalósulni, mivel nincs érvényes építési engedélye – mondta Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos a Világgazdaság online kiadásának csütörtökön.

A Szentendrei út és Bogdáni út kereszteződéséhez tervezett, 52 ezer négyzetméter bérbe adható területű plázáról a szakpolitikus közölte a lappal, hogy a fejlesztő egy 2013-as építési engedélyt tud felmutatni, 2015 elejétől viszont új szabályozás van érvényben, amely felülírja azt. Eszerint a projektet bejelentő német ECE vállalatnak nincs érvényes építési engedélye.

Szatmáry jelezte, hogy a teljes engedélyezési eljárást újra kell kezdeni, vagyis a 2019-re ígért építkezésből és a 2021-re kitűzött átadásból jó eséllyel semmi nem lesz.

A kereskedelmi biztos kiemelte: ha a cég megkezdte volna a 2013-as jóváhagyás alapján a munkálatokat, akkor hivatkozhatna érvényes engedélyezésre, de mivel ez nem történt meg, a 2015-ös szabályozás érvényteleníti a plázastop alól való felmentést. (MTI)