Vevőt keres a zalakarosi Termál kempingre a Vectigalis. A felszámoló cég 800 millió forintot szeretne kapni a területért, amelyre korábban az SCD-csoport álmodott szállodát.

Pályázatot írt ki a zalakarosi Termál kempingre az ingatlant tulajdonló Thermal Hotel Zalakaros Kft.-t felszámoló Vectigalis Zrt. A település központjához közel, a Gyógyfürdő térnél fekvő csaknem tíz hektáros terület irányára 800 millió forint. Az ajánlatokat február 12-től március 25-ig lehet benyújtani.

A kemping elsősorban azoknak lehet érdekes, akik ingatlanfejlesztéshez keresnek területet, a komplexumból ugyanis leginkább a telek képvisel értéket: az említett irányárból a felszámoló a földterületet 784 millióra taksálja, míg a kemping területén álló építményeket mindössze 16 millió forintra tartja.

A Termál kemping korábbi tulajdonosa is ingatlanfejlesztésben gondolkodott. A Thermal Hotel Zalakaros Kft. ahhoz az SCD-csoporthoz tartozott, amely a 2000-es évek közepén felvásárolta a Balaton meghatározó turisztikai cégeit, a Siotourt, a Zalatourt és a Balatontouristot – a zalakarosi Termál kemping például ez utóbbi céggel került a csoporthoz.

A „touros” cégekkel több tucat balatoni turisztikai létesítmény került az SCD-hez, zömében önmagukban kevésbé értékes kempingek, diákszállások, hotelek. Az ingatlanok egy részét eladták, míg a balatoni kempingeket külön-külön projektcégekbe szervezték, és a területeken összesen 100-150 milliárd forintos fejlesztést terveztek, üdülőfalut, apartmanházat, wellness hotelt. (Vélhetően a cég Zalakarossal kapcsolatos terveire utal a kempinget tulajdonló cég nevében szereplő a Thermal Hotel.)

Az évtized végére azonban – a világ gazdságainak jelentős részével együtt – az SCD balatoni tervei és velük az egész cégcsoport összeomlott. A pénzügyi majd gazdasági krízis miatt az egyik befektető, az ír Quinlan Private ingatlanalap kiszállt a projektből. Ezt követően, az utóbbi években sorra indultak a felszámolások a balatoni kempingeket tulajdonló cégek ellen, így jutott erre a sorsra a Thermal Hotel Zalakaros Kft. is.