A tavalyi a megújulás éve volt a Radnóti Színház életében. Szeptembertől önálló évadot kezdett Kováts Adél, aki Bálint Andrást váltotta 30 év után az igazgatói poszton.

„Változtatunk, mert van merszünk hozzá. Kísérletet teszünk, és ezzel nyitunk a közönség, a társadalom és magunk felé is. Ez meglátszik az arcunkon, az arculatunkon, a témaválasztásainkon és a közönségünk arcán is. Nyomot hagyunk, kézzel, szívvel, védjeggyel. Ez a Radnóti most, friss, lélegző és letisztult”mondja Kováts Adél igazgató.

Ebben az évadban 4 újabb arccal bővült a társulat olyan színészek személyében, mint László Zsolt, Lovas Rozi, Rusznák András és Sodró Eliza. Kováts Adél a színház hagyományos értékeire támaszkodva a tartalmi és formai megújulást tűzte ki célul.

A nyáron kiírt arculati pályázatot a MITTE Communications ügynökség nyerte el, akik tervezték és kivitelezték az arculatváltást komplett vizuális megújulással a színház épületén, szóróanyagain, weboldalán. 2017. január 1-től debütált az új dizájnnal és funkciókkal a Radnóti megújult weboldala.

Olyan új védjegyre van szükség, ami érzelmileg és intellektuálisan is hat a befogadóra. Letisztult, de a szónak abban az értelmében, amely inkább a tisztaságra vonatkozik, és kevésbé a minimalizmusra. A vezetőség olyan arculatot álmodott meg, ami hűen közvetíti a Radnóti küldetését: nyitott, impulzív, 21. századi.

A generációs nyitás értelmében fiatal alkotókat hívtak vendégként a 2016/2017-es évadban a nyitó és a záró bemutató megrendezésére: ifj. Vidnyánszky Attila rendezte az Iván, a rettenet (Bulgakov műve alapján) című előadást, Fehér Balázs Benő pedig A játékos című Dosztojevszkij kisregényéből született művet rendezi az évad utolsó bemutatójaként. Ezt a tendenciát a színház programjai között erősíti még a Radnóti Ifjúsági Műhely (RIM), a P+R és a 3 lépcsős program.

A Radnóti szociálisan érzékeny, társadalmi problémákra reagáló színház. Az elmúlt évadban A párnaember Szikszai Rémusz rendezésében, az idei évadban Alföldi Róbert rendezte Futótűz volt a gyújtópont.

A darabválasztások a körülöttünk lévő társadalmi problémákkal való szembenézésre érzékenyítenek, segítik a kibeszélést is, hiszen a repertoárdarabok mellett számos beszélgetést szerveznek, aminek célja a minket körülvevő problémák beemelése a közbeszédbe a művészet eszközeivel.

A beszélgetés műfaja egész évben organikus része a színház kommunikációjának, nemcsak a nézőkkel, szakértőkkel zajlik beszélgetés, hanem a színészek egymással is beszélgetnek. A havonta megjelenő nyomtatott műsoron egy-egy részlete olvasható ezeknek a beszélgetéseknek, amit a színészek a Radnóti blogon folytatnak párosával.

A KamaraOnline korábbi interjúját Kováts Adéllal ITT olvashatja.

Fotók: Csizik Balázs és Dömölky Dániel