Az Exim Bank és Biztosító 2021-ig az exportra termelő mikro-, kis- és közepes vállalkozások több mint 50 százalékát szeretné pénzügyi termékeivel elérni, ennek érdekében például a 2017 második felében induló Jövő exportőrei programmal 100 milliárd forint új hitellehetőséget nyit meg a magyar vállalkozások számára.

A Jövő exportőrei program a fejlődő, vagy jövőbeni exportőröknek, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtana finanszírozást, a másik termékcsalád az Európai Unióba (EU-ba), illetve a fejlett piacokra exportáló vállalkozásoknak kínált rövid lejáratú hitelbiztosítás, amelyet az évi 2 millió eurós export árbevétel alatti piaci szereplők igényelhetnek majd. Bővítik a minőségi kritériumokat, nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a magyar hozzáadott értékre, az innovációra, a foglalkoztatásra – mondta Urbán Zoltán, az Exim vezérigazgatója az MTI-nek adott interjúban.

Az év végére az Exim hitel- és garanciaállománya várhatóan meghaladja a 920 milliárd forintot. A belföldi és nemzetközi befektetési alapok fókuszában is a külpiacokon megjelenő kis- és közepes vállalkozások állnak. A vezérigazgató kitért arra is, hogy tavaly 442 milliárd forint új hitelt folyósítottak, melynek több mint 20 százaléka az ázsiai térségbe irányuló exportot szolgálta. Az Exim 826 milliárd forintnyi hitel- valamint 29 milliárd forintnyi garanciaállománnyal zárta az évet és 511 milliárd forintnyi többlet export, valamint 51 milliárd forintnyi belföldi többlettermelés megvalósulását támogatta.

Urbán Zoltán hangsúlyozta, hogy az Exim az elmúlt 15 évben sohasem volt veszteséges, a tőkeemelések a portfolió bővítését, az üzleti aktivitás növelését szolgálják. Hozzáfűzte, hogy a 2016-os 44,7 milliárd forintos tőkeemelés mellett az Exim a tevékenységével 280 milliárd forinttal járult hozzá a hazai GDP növekedéséhez. A vezérigazgató rámutatott: a keleti és déli nyitás stratégiájának megvalósításában is erős az Exim jelenléte, a program meghirdetésekor a bank 133  ország kockázati felmérését végezte el, a megállapított országlimitek alapján  támogatni tudják a magyar exportőrök értékesítéseit ezen térségekben.  

Urbán Zoltán elmondta, hogy az Exim szeretné fellendíteni az Iránba irányuló magyar exportot, többek között azért, mert a szankciók meghirdetése előtt Iránba több mint 350 millió euró értékben exportált Magyarország, míg most annak csupán 1/10-ét éri el a magyar kivitel. Az Exim már egy iráni állami bankkal és egy iráni biztosítóval is együttműködési megállapodást írt alá  a magyar kivitel előmozdítására. 

Elmondta: a magyar export egyik nagy sikere lehet a Teherán város önkormányzata által aláírt szándéknyilatkozat 600 hazai busz megrendeléséről. Emellett az egyik üdítőital ipari cégnek is kedvező perspektívái vannak Iránban, tavaly december óta forgalmazzák termékeiket, a szomszédos Azerbajdzsánban mindössze 2 év alatt 40 százalékos piaci részesedést értek el. Növényvédő szerek, vetőmagok, növényi tápanyagok, műanyagipari termékek exportját is megkezdték, további tárgyalások folynak orvosi berendezések és takarmánykeverék exportálásáról. Elképzelhető, hogy az ebből a célból létrehozott 85 millió eurós keret kevésnek bizonyul – tette hozzá a vezérigazgató.

Urbán Zoltán elmondta: az Exim aktív szereplője különböző tőkealapoknak is, a bank 30 millió dollárral vett részt 2014-ben a Kínai Közép-Kelet-Európai Befektetési Alap létrehozásában. Az alap 2 év alatt csaknem 500 millió dollárt helyezett ki a térségben, Magyarországon pedig már több mint 90 millió dollárt fektetett be a felsőoktatásba és az infokommunikációs szektorba – említette meg a vezérigazgató. (MTI)