A hazai kkv-k 57 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben. A célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, amelyet az informatikai fejlesztések követnek, de az autókereskedők is örülhetnek, mivel rég nem látott mértékben készülnek a vállalkozások a céges autók cseréjére.

A KSH legfrissebb adatai szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene az idei második negyedévben 27 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának eredményét, az év első felében pedig összességében 25 százalékkal nőtt a beruházási teljesítmény. A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index felmérés eredménye szerint a folytatás is ígéretesnek tűnik, mivel látványosan megugrott a cégek beruházási hajlandósága az év elejéhez képest.

A vállalkozások 57 százaléka készül fejleszteni a következő egy év során, ami figyelemre méltó, 15 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. Azonban azt is látni kell, hogy az elmúlt években nagyon ingadozott a cégek beruházási szándéka. Nagy kérdés tehát, hogy tartható lesz-e a mostani, kedvező irány – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A célokat tekintve kissé átrendeződött a toplista az év elejéhez képest. A gépek, berendezések korszerűsítése (26 százalék) fél év elteltével újra az első helyre került, miközben a többnyire élen szereplő informatikai beruházások (23 százalék) most a második helyre csúsztak vissza. A gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét, fontos azonban, hogy több mint duplájára nőtt az ebben gondolkodó kkv-k aránya (22 százalék). Úgy tűnik tehát, hogy örülhetnek az autókereskedők, mivel nagy megújulás várható a céges flottákban.

A megnövekedett beruházási szándék minden szektorban tetten érhető, de az iparban és a kereskedelemben nőtt a leglátványosabban – előbbinél 50-ről 72 százalékra, utóbbinál 31-ről 54 százalékra. A szolgáltató szektorban is jelentősen, 43-ről 52 százalékra nőtt a beruházási szándék, míg a mezőgazdasági szektornál alig változott ez az arány (47-ről 48 százalékra). Míg az ipari és a mezőgazdasági cégek a gépek, berendezések korszerűsítésére koncentrálnak, addig a kereskedelemben a gépjárművek, a szolgáltató szektorban pedig az informatikai fejlesztések élveznek elsőbbséget.