Alkalmi és idénymunkások garmadáját alkalmazták idén a munkáltatók, fél év alatt majdnem hatszázezer ilyen bejelentés érkezett az adóhivatalhoz, miközben tavaly a féléves adat 520 ezer körül mozgott, két éve pedig 490 ezernél állt meg.

Idén már 130 ezer vállalkozás vett fel legális keretek között munkaerőt átmeneti feladatokra, a munkások hat hónap alatt tízmillió munkanapot töltöttek el pár napos felkérésekkel – számolt be a Magyar Idők. A tavalyi féléves adat a hétmillió napot sem érte el. Ennek köszönhetően az államhoz is nagyobb bevétel érkezett; hat hónap alatt majdnem hétmilliárd forint, ez negyedmilliárddal több, mint a múlt év első felében.

A munkaadóktelefonon és az interneten is bejelenthetik a néhány napos munkára jelentkező személyeket.A hivatalos nevén egyszerűsített foglalkoztatásnak hívott forma tehát meglehetősen egyszerű – mondta el a NAV adóügyi szóvivője. Kis Péter András hozzátette: a legális forma a munkaadóknak és a munkavállalóknak is előnyös.

A szabályokat ugyanakkor célszerű betartani, az adóhatóság rendszeresen ellenőrzi az alkalmi munkavégzést, idén az első hat hónapban majdnem ezer alkalommal vizsgálódott ez ügyben a NAV. A különféle eljárásokban együttesen hárommilliárd forint adókülönbözetet tártak fel, miközben kiszabtak nagyjából 170 millió forint mulasztási bírságot. (MTI)