Több anyagi erőforrást, így több fejlesztést várnak azok az erdélyi települések, amelyeket országos vagy éppen helyi érdekeltségű üdülőtelepülésekké nyilvánított legutóbbi ülésén a román kormány.

A Hargita megyei Borszék a román kormány döntése alapján „felső osztályba” került, míg a Szilágy megyei Szilágybagos, a Beszterce-Naszód megyei Kolibica, a Máramaros megyei Majszin, a Szatmár megyei Avasfelsőfalu, a Maros megyei Marosszentgyörgy, a Hargita megyei Maroshévízhez tartozó Bánffy-fürdő, valamint a Kolozs megyei Déshez tartozó Désakna helyi érdekeltségű üdülőhely lett – írja a Krónika.

„A minősítés révén ezeknek a településeknek nagyobb esélyük lesz vissza nem térítendő források megszerzésére, hiszen egyes finanszírozási programokban ez feltételként szerepel. A kiegészítések után 43 országos és 57 helyi érdekeltségű üdülőtelepülés van” – közölte a kormány.
„2001-ben az állami fürdővállalat megszűnése a kezelések, a szolgáltatások végét jelentette, ekkor a szálláshelyek száma visszaesett ötszáz alá, és Borszék elvesztette turisztikai címét. A besorolások fontosak, hiszen a visszaszerzésük újabb fejlesztési lehetőségeket nyit meg a város előtt” – mutatott rá Mik József polgármester.

„A most megszerzett cím státuskérdés volt” – szögezte le az elöljáró, hozzátéve, hogy Borszék újabb lépcsőfokot készül meglépni. „A kezelőközpontot év végén nyitjuk, és reméljük, jövőre meg lesz Borszéknek a gyógyfürdő (balneoklimaterikus fürdőváros) rangja is” – részletezte a terveket a polgármester.

A helyi érdekeltségű üdülőtelepüléssé nyilvánított Marosszentgyörgy önkormányzata majdnem három évvel ezelőtt kezdeményezte a turisztikai minisztériumnál, hogy kapják meg a státust. A hatóság munkatársai az elmúlt két évben több alkalommal tartottak helyszíni szemlét, megvizsgálták a dokumentációt, ellenőrizték a kimutatásokat, a friss kormányhatározat után pedig a település immár élhet a kiemelt minősítéssel.

Sófalvi Szabolcs polgármester szerint a fejlődést biztosító európai uniós infrastrukturális, kulturális és gazdasági pályázatok nyílnak meg Marosszentgyörgy előtt. „Azt várjuk a minősítéstől, hogy nőjön a turisták száma, hiszen bekerülünk a Romániát ismertető katalógusokba, amelyek alapján sok külföldi látogató dönti el, melyik régiót, települést keresi fel. Az Apolló sós fürdőbe évente több tízezren látogatnak el már évek óta. Ha már eljönnek Marosszentgyörgyre, akkor ebédeljenek egy helyi vendéglőben, vásároljanak a helyi boltokban, vegyék igénybe egy játszóház szolgáltatásait, kiránduljanak vagy lovagoljanak” – fogalmazott az elöljáró.