Tucatnyi romániai fürdő megnyitásáról rendelkezhet egy kormányhatározat. A listán találjuk Erdélyből Kolibicát, Majszint, Avasfelsőfalut, Szilágybagost, Désaknát, Maroshévíz Bánffy-telepét, Borszéket, illetve Marosszentgyörgyöt.

A fejlődést biztosító infrastrukturális, kulturális és gazdasági pályázatok nyílhatnak meg újabb tucatnyi romániai – köztük nyolc erdélyi – település előtt annak köszönhetően, hogy fürdőhely minősítést kapnak – írja a Krónika.

A hivatalos tájékoztatás szerint Románia tizenkét települését tartotta érdemesnek az Országos Turisztikai Hatóság arra, hogy üdülőteleppé minősítse, ezt hamarosan kormányhatározatban rögzítik.

Az üdülőtelep titulust a Suceava megyei Suceviţa és Pojorâta községek, a Bákó megyei Mojnest város, a Beszterce-Naszód megyei Kolibica település, a Gorj megyei Baia de Fier község, a Máramaros megyei Majszin, a Szatmár megyei Avasfelsőfalu, a Szilágy megyei Szilágybagos, a Kolozs megyei Désakna fürdőtelep, a Hargita megyei Maroshévíz Bánffy-telepe, illetve Borszék város és a Maros megyei Maros­szentgyörgy község.

Helyi érdekeltségűből újra országos érdekeltségű turisztikai településsé válik Borszék (a fotón), és megkapja a balneoklimaterikus település címet is. Az állami fürdővállalat megszűnésekor elvesztett besorolások visszaszerzése újabb fejlesztési lehetőségeket nyit meg az üdülőváros előtt.

„A támogatások igénylése, illetve az országos fejlesztési programok esetében van nagy jelentősége annak, hogy nem helyi, hanem nemzeti érdekeltségű besorolása van egy turisztikai településnek” – magyarázta érdeklődésünkre Borszék polgármestere. Mik József kifejtette, a fürdőváros vezetése 2014 decemberében kérvényezte az illetékes hatóságtól az országos érdekeltségű fürdőváros cím visszaszolgáltatását, ekkora teljesítette ugyanis azokat a feltételeket, amelyek hiánya 2001-ben, az állami fürdővállalat megszűnésekor a besorolás elvesztését eredményezte.

A turistaforgalom megnövekedését az Ó-Sáros fürdő, a Tündérkert állomásainak felújítása, a városközpont, a parkok, sétányok, borvízkutak rendbetétele is fokozta. A vendégek számának gyarapodásával panziók épültek, egyre bővült a szálláshelyek száma a településen. Ez fontos feltétele az országos érdekeltségű besorolásnak. Míg 2008-ban 168 akkreditált szálláshely volt Borszéken, ma ez a szám 700 fölötti.

Elsősorban a pályázatok szempontjából nyílnak nagyobb lehetőségek egy település előtt, ha megkapja a fürdőváros minősítést – mutatott rá a Krónika megkeresésére Albert Tibor. A gyógyfürdővárosi ranggal rendelkező Tusnádfürdő polgármestere hangsúlyozta, az új európai uniós költségvetési ciklusban is figyelembe veszik, ha a pályázó olyan településen lakik, amely megszerezte a fürdővárosi vagy gyógyfürdővárosi státust.

A minősítés birtokában a helység mindenképpen nagyobb eséllyel pályázhat, hiszen az Európai Unióban is egyre többet költenek a betegségmegelőzésre, ezért a pályázati dokumentációk elbírálásakor pluszpontot jelenthet, ha a városnak balneológiai adottságai vannak, és ezt az ország kormánya is szavatolja.