Statisztikák szerint a budapesti Uber-utazások közel egyharmada metróállomás közelében indul vagy végződik, a közösségi taxi átlagos kiérkezési ideje 5 perc alá csökkent. Vagyis az Uber már most a tömegközlekedés kiegészítője Budapesten.

Naponta több millió utazás 61 ország 330 városában, röviden ez az Uber globális mérlege – derül ki az Uber KamaraOnline-hoz eljuttatott közleményében. Budapesten az indulás, vagyis tavaly november óta több mint 600 ezer utat tettek meg a mobilalkalmazás segítségével. A magyar főváros egyedülálló fejlődést produkált mind a felhasználók számának gyors növekedésében, mind az autóspartneri kör bővülésében.

A technológiai vállalat által nyilvánosságra hozott friss statisztikákból első ránézésre meglepő tendencia olvasható ki: az Uber-utazások 30 százaléka metróállomás közelében kezdődik vagy végződik. Ez különösen olyan távolabbi városrészek esetében hasznos, ahonnan kifejezetten nehéz – vagy csak több átszállással lehetséges – a bejutás autó nélkül a központi kerületekbe.

Ez a felhasználási mód nagyban hasonlít azon autósokéra, akik  járművüket a metróállomásoknál kialakított P+R parkolókban hagyják, és metróval folytatják útjukat a belvárosba. Mindez azt jelzi, hogy az Uber Budapesten is hatékonyabbá tette a közösségi közlekedést.

Ha az Uber-utazások mennyiségét vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy Budapest belső és külső kerületeiben egyaránt stabil a kereslet. Budapest egyedülálló fejlődést produkált mind a felhasználókat, mind pedig az autós partnereket illetően. A magyar főváros az átlagos érkezési idő tekintetében sem marad el a világ többi Uber-városának átlagától: az Uber indulása óta a becsült érkezi idő 10 percről 5 perc alá csökkent, Budapesten ez átlagosan 4,5 perc.

Jelenleg ezer autóspartner és 55 ezer utas regisztrált az Uber platformján Budapesten. A világ legnagyobb utazásmegosztója 2016 végére további ezer magyar embernek kíván kereseti lehetőséget nyújtani.

A KamaraOnline korábbi véleményét itt olvashatja.