Az Európai Unió lassan eléri azt a pontot, amelyen túl már nem tud újabb menekülteket befogadni – jelentette ki vasárnap Hangcsouban az Európai Tanács elnöke.

Donald Tusk a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 csoport kétnapos csúcstalálkozója alkalmából érkezett a kelet-kínai metropoliszba.

Donald Tusk arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy vegye ki a részét a menekülthullám jelentette teherből. „Európa lassan eléri kapacitásának határát a menekültek befogadása terén, nem is beszélve az illegális gazdasági migránsokról” – hangoztatta Tusk sajtótájékoztatóján, amelyet Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott a G20-értekezlet kezdete előtt.

Tusk az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválásával kapcsolatban elmondta, hogy nem lesznek előtárgyalások a folyamat hivatalos megindításáig, hiszen az EU-ban maradó 27 tagállamnak az nem áll érdekében.

A G20-értekezlet előtt találkozott egymással Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök is, akik az egyik német kormányszóvivő szerint építő jellegű megbeszélést folytattak. Megbeszélésük napirendi pontjai között a német-török kapcsolatok, az Ankara és Brüsszel közötti menekültügyi megállapodás, valamint az elhúzódó szíriai polgárháború miatti aggodalom szerepelt- írja a Krónika.

Erdogan még múlt csütörtökön úgy nyilatkozott: Törökország nem hagyja, hogy terroristák áthatoljanak az ország déli határán. Előzőleg az Egyesült Államok elítélte, hogy török egységek és egyes szíriai lázadók egymás ellen harcolnak Észak-Szíriában, és felszólította őket, hogy inkább fogjanak össze az Iszlám Állam ellen.