Robert Fico szlovák miniszterelnök Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével ejtette meg első hivatalos találkozóját a pozsonyi kormányzat látogatása keretén belül az európai uniós intézményeknél.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogadta Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerdán Brüsszelben. Kérdésre válaszolva Tusk elmondta, hogy jelentős elvárásokkal tekint a Szlovák Köztársaság európai uniós elnöksége elébe, mert Pozsony egy Európa szempontjából meghatározó pillanatban kerül az uniós kormányrúdhoz – írja a hirek.sk.

Tusk hozzátette, nem hinné, hogy részletekbe menően kellene ecsetelnie, milyen komoly kihívások előtt áll az Európai Unió és Szlovákia, majd Robert Ficóhoz fordulva szlovákul annyit mondott neki: „Bizonyosan boldogulnak”.

Fico azt válaszolta, Szlovákia olyan ország akar lenni, amely az EU élén állva jelentős mértékben hozzájárul az Európai Tanács kompromisszumos döntéseihez.

„Ám mindenekelőtt tudatosítjuk, hogy vannak külső körülmények, amelyek meghatározó befolyással lesznek majd elnökségünkre. Ezek elsősorban a Nagy-Britanniában esedékes népszavazás, valamint a június végi uniós csúcs eredményei. Mindez hatással lesz programunkra, amelyet éppen ezért csak június 30-án hagyunk majd jóvá” – mondta Fico.

Közölte: az EU soros elnöki tisztségének betöltése Szlovákia szempontjából hatalmas lehetőség. „Optimista hangulatban és konstruktívan vágunk neki, s mert partnereinkben kiváló embereket tisztelhetünk – mint az Európai Tanács elnöke és az Európai Bizottság vezetője –, hiszem, hogy bárminemű nehézségek nélkül megbirkózunk a feladattal” – mondta a szlovák kormányfő.

Szlovákia július 1-től tölti be az Európai Uniós soros elnöki tisztjét.