Bár Tunézia több ezer fegyveressel védi a turisztikai látványosságokat, az ottani nyaralások iránti érdeklődés Magyarországon is jelentősen visszaesett.

Egy átlagos nyáron hetente öt chartergép indult Tunéziába, ez 750 főt jelentett turnusonként, ehhez képest a visszaesés már most érezhető – mondta a KamaraOnline-nak Benefi Zsolt, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének kommunikációs bizottsági tagja. A helyfoglalások eddigi 100 százalékos telítettsége a felére esett vissza, a héten két gépet mondtak le. A merénylet miatt rendkívüli hazautazás-hullám nem volt. A tervezett utazásokat ugyanakkor csak nagyon kevesen mondták le véglegesen, a nyaralók inkább más úti célt választottak Tunézia helyett. Lehet számítani akciós tunéziai utakra, de az igények felmérése jelenleg is zajlik – tette hozzá a szakember.

Tunézia mindent elkövet

Tunézia a merényletet követően több intézkedést is hozott a biztonság megerősítésére az idegenforgalom zavartalansága és a turisták megnyugtatása érdekében, továbbá számos kedvezményt biztosít a szállodáknak, utazásszervezőknek a forgalom élénkítésére – mondta el a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal igazgatója egy keddi budapesti sajtótájékoztatón. Leisz ben Zákúr gyáva cselekedetnek nevezte a szúszai üdülőkomplexumok ellen júniusban elkövetett merényleteket.

A merénylet másnapján megtartott minisztertanácsi értekezleten döntöttek arról, hogy 1600 felfegyverzett rendőr vigyáz a biztonságra a turisztikailag frekventált tengerparton, és további 19 ezer rendőr biztosítja a városok és az idegenforgalmi látványosságok biztonságát – számolt be az igazgató. 

Hozzátette: a cselekmény előtt nem volt megszokott a felfegyverzett rendőrök látványa, de jelenleg ez szükséges, és megnyugtatja a turistákat. A légi forgalmat október 31-ig támogatják azzal, hogy egy járaton 50-80 százalék közötti foglaltság esetén minden üres helyet a tunéziai kormány fizet az utazásszervezőknek. Elmondta azt is, hogy nagyjából 950 magyar turista tartózkodott a merénylet idején az országban, közülük mindössze 15-en kérték a hazaszállítást, a többiek folytatták a nyaralásukat.

Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője elmondta: az előszezonban duplájára nőtt az igény a tunéziai utazások iránt, a merénylet előtt heti 5 charter indult. A márciusi hasonló esemény után májusban kezdett újra beindulni a forgalom, ezt szakította meg a június 26-i tragédia. Jelenleg heti 2 járat – a Kartago Toursé és a Taurus Reisené – indul az országba, 50-60 százalékos kihasználtsággal. Hozzáfűzte, hogy a szállodáktól a forgalom visszaesése miatt számos kedvezményt kapnak, így jelenleg a turisták kedvező áron utazhatnak az észak-afrikai országba. Elmondta azt is, hogy az utazási irodáknak nem kötelességük visszafizetni a befizetett összeget, de az irodák átfoglalási lehetőséget ajánlottak fel azoknak, akik nem akartak elutazni a történtek után.

Haythem Jamel, a Taurus Reisen vezérigazgatója arról beszélt, hogy a merénylet idején 350 utasuk volt az országban, közülük mindössze egy ötfős család jött vissza Magyarországra. Hozzátette, hogy az utak árai a merénylet miatt átlagosan 10 százalékkal csökkenhetnek. Tolga Denise Sarüyice, a Sun&Fun ügyvezető igazgatója közölte, hogy az utasaik nyugodtan reagáltak, nem tört ki pánik, senki sem akarta megszakítani a nyaralását.

Hatalmas lesz a kár

Salma Loumi, Tunézia turizmust irányító és felügyelő minisztere korábban azt nyilatkozta, hogy az erkölcsi kár felbecsülhetetlen, a gazdasági kár pedig hatalmas lesz a merénylet következtében. Loumi szerint csak ebben az évben 515 millió dolláros (140 milliárd forintos) kárral számolnak. Az észak-afrikai ország tavaly a turizmusból 1,95 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el, az ágazat adja az ország GDP-jének 7 százalékát. A turizmus súlyát jelzi, hogy az IMF becslése szerint az ágazat tartja el – közvetve vagy közvetlenül – az összes foglalkoztatott 15 százalékát. Mohammed Ali Toumi, a tunéziai utazási irodák szövetségének vezetője szerint sok szálloda tönkre fog menni; a merénylet következményeit mintegy 700 utazási iroda – és az általuk alkalmazott 14 ezer ember – fogja érezni.

A merénylet után több ezer egyesült királyságbeli turista utazott haza Tunéziából, amely évek óta a szélsőséges iszlamisták célpontja.

Június 26-án, három hónappal a 22 áldozatot követelő tuniszi vérengzés után az egyik legfelkapottabb tunéziai üdülőhelyen, Sousse-ban Saif Rezgui két szálloda strandján 39 embert lőtt le és 40-et sebesített meg. A merénylőt a kommandósok a helyszínen lelőtték. A merénylet után, amelyért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget, több személyt letartóztattak.

KamaraOnline/MTI