Az első becslések szerint csak ebben az évben 515 millió dollár veszteség éri Tunéziát a múlt pénteki gyilkos akció miatt.

Felbecsülhetetlen az erkölcsi kár a merénylet után, a gazdaságra pedig hatalmas hatással lesz – mondta Salma Loumi Tunézia turizmust irányító és felügyelő minisztere, miután felmérték, hogy az öldökléssel lemészárolt szezonban idén mekkora anyagi veszteséggel kell számolni.

Bajban a megélhetés

Múlt pénteken az egyik legfelkapottabb üdülőhelyen, Sousse-ban a tenger felől érkező fegyveres válogatás nélkül tüzelt gépfegyverével két szálloda strandján. Az áldozatok száma 39 (főleg brit turisták, de van köztük német és orosz állampolgár is), negyvenen megsebesültek, többségüket most is kórházban ápolják.

A merénylőt a kommandósok a helyszínen lelőtték. Péntek óta több személyt letartóztattak, de a rendőrség nem közölt részleteket. A merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

A miniszter közölte, hogy csak ebben az évben 515 millió dolláros (140 milliárd forintos) kárral számolnak. Az észak-afrikai ország tavaly a turizmusból 1,95 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el – az ország GDP-jének 7 százalékát adja az iparág.

Kiemelt célpont

Tunézia évek óta célpontja a szélsőséges iszlamistáknak, akik véres akciókkal akarják elriasztani a külföldi turistákat. Legutóbb Tuniszban, a Bardo Múzeumban gyilkoltak, a márciusi merényletben 22-en haltak meg.

Salma Loumi szerint mindent megtesznek, hogy nagyobb legyen a biztonság, a tengerparti szállodák védelmére további ezer rendőrt vezényeltek. A hotelek egyébként eleve zártak, mindenhol rendőri erők és biztonsági emberek vigyáznak a nyaralókra, arra azonban nem számítottak, hogy a tenger felől érkezik a gyilkos.

A miniszter felvetette, hogy megszüntetik az úgynevezett turista vízumot, hogy így csábítsák vissza a külföldieket.

A merénylő egy egyetemista volt, Saif Rezguiról kiderítették, hogy néhány éve Líbiában fegyveres kiképzésben részesítették. A hatóságok szerint eddig 3 ezer tunéziai csatlakozott az Iszlán Állam katonáihoz, Szíriában és Líbiában szolgálnak, többen azzal fenyegetőznek, hogy hazatérnek és merényleteket hajtanak végre.

Gondolja meg az utazást!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt közölte, hogy a magyar kormány a kockázatok miatt nem javasolja a tunéziai utazást, ha valaki mégis megy, regisztráltassa magát a külképviseleten.