Túllépte a 860 milliárd forintos szerződött összeget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram: november 8-ig az 1000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program 86 százalékára kötöttek szerződést a magyar vállalkozások, melyből az EXIM Magyarország 654 milliárd forintot folyósított.

Az ügyfelek 67 százaléka a kkv szektorból került ki, a szerződött hitelállomány alapján a források 49 százalékát használhatják fel a hazai kis- és középvállalkozások. A három legnagyobb hitelösszegű forrást elnyerő iparág november elejéig a feldolgozóipar, a kereskedelem és az építőipar volt.

Az EXIM Magyarország februárban indította el – eredetileg 700 milliárd forintos, majd 1000 milliárd forintra emelt keretösszeggel – a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot a kormány döntése alapján. A rekordméretű hitelprogram célja, hogy a magyar vállalkozások a kedvezőtlen gazdasági helyzetben kedvezményes finanszírozáshoz juthassanak. A program keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel igényelhető. A hitelkonstrukciók a futamidő végéig rendkívül kedvező, fix kamat mellett érhetők el, amely forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékot, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékot jelent.

A program keretében november 8-ig több mint 3000 darab hitelkérelem érkezett be az EXIM Magyarországhoz, illetve a vele szerződésben álló kereskedelmi bankokhoz, összesen 1480 milliárd forint értékben. Az eddig leszerződött 860 milliárd forint mintegy 76 százalékát már folyósították.

Az EXIM Magyarország a lemorzsolódó ügyleteinek pótlása érdekében szeptemberben újranyitotta a kérelmek befogadását a refinanszírozási partnerei számára, azóta 613 darab kérelem érkezett be a kereskedelmi banki partnereken keresztül összesen 112 milliárd forint összegben – jelezték.

Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy az érdeklődés mértéke túlszárnyalta várakozásaikat. Hozzátette, hogy a hitelprogram indulása óta a magyarországi, legalább 250 munkavállalót foglalkoztató cégek 15 százaléka részesült a Baross Gábor Hitelprogram kedvezményes forrásaiban.

Kiemelték, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram meghatározó szerepet tölt be a befagyott vállalati hitelpiac fellendítésében és ezáltal a gazdaság élénkítésében, illetve a növekedés újraindításában. A hazai bankrendszer által márciustól szeptemberig nyújtott új hitelszerződések közül 32,8 százalék, azaz lényegében minden harmadik ügylet a Baross Gábor Hitelprogramhoz volt köthető. A forintban denominált új hitelszerződések esetében ez az arány még ennél is magasabb, közel 40 százalék volt.

(Forrás: MTI)