Jövő márciusban derül ki, sikerült-e Magyarországnak minden rendelkezésre álló uniós forrást lehívnia az előző, 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban. A kormány mindenesetre biztosra ment: a keret 108 százalékáig vállalt kötelezettséget a nyertes pályázók felé.

Magyarország a rendelkezésre álló keret felett vállalt kötelezettséget, 108 százalékkal várja az előző, 2007-2013-as uniós ciklus zárását, így ha vannak szabálytalan tételek, amelyek nem elszámolhatóak az unió felé, helyükre újak kerülhetnek a 8 százalékos pufferből – mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az M1 csatornán.

Az előző uniós elszámolási ciklus lezárása 2017 márciusában lesz, akkor látható biztosan, hogy Magyarország nem veszített forrást a 2007-2013-as ciklusban – tette hozzá. Az államtitkár arra számít, hogy az Európai Bizottság ezt tavasszal megerősíti majd. A kormányzat mindent megtett azért, hogy 100 százalékon zárhasson Magyarország, ami a visegrádi országok között is egyedülálló – fogalmazott.

A kormány tervéről, miszerint 2017 első felében az új uniós időszak összes rendelkezésre álló pályázati forrását meg szeretné hirdetni, az államtitkár úgy nyilatkozott: a teljes keret 75 százalékát meghirdették, 291 konstrukciót van nyitva, ez több mint 6700 milliárd forintot jelent. (MTI)