A tapasztalatok szerint a külföldre utazók többsége tisztában van a kiviteli szabályokkal, ám azokról érdemes a célország magyarországi nagykövetségén érdeklődni – mondta Leopold Róbert, a NAV vám- és jövedéki szóvivője szerdán az M1 csatornán.

Nyers húskészítmények, tej és tejtermékek bevitele tilos az EU-ba, ezért általában viszonossági alapon a kivitelüket sem engedélyezik az unión kívüli országok – hangsúlyozta Leopold Róbert.

Nemzetközi egyezmény alapján behozatali tilalom alá esnek egyes növény- és állatfajok, valamint a belőlük készült termékek, más áruk behozatala EU-n kívülről pedig a személyes vámmentes kereten belül engedélyezett. Utóbbi a repülővel utazóknál 430 euró, a más úton érkezőknél 300 euró, a 15 év alattiaknál pedig minden esetben 150 euró.

A szóvivő kiemelte, hogy értékhatár alatt nincs bejelentési kötelezettség, de a szúrópróbaszerű vagy kockázatelemzés alapján végzett ellenőrzésnél az áru értékét számlával lehet igazolni, érdemes tehát azt a hazaérkezésig megőrizni.

Jövedéki termékekre, vagyis dohányárukra, alkoholos italokra és üzemanyagokra – mint mondta – az EU-n belül is szigorú szabályok érvényesek, korlátozás nélkül csak a kereskedelmi mennyiség alatt szállíthatók egyik tagállamból a másikba.

Leopold Róbert az állatokkal utazók figyelmét fölhívta arra, hogy az állatútleveleket a lakóhely szerint illetékes állatorvosnál lehet igényelni. (MTI)