A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 eper vagy epres jégkrémet tesztelt. Vizsgálták a termékek gyümölcs- és cukortartalmát, valamint azt, hogy tartalmaznak-e aromát és adalékanyagot.

Szupermarketben kapható 13 eper- vagy epres jégkrémet vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcs tartalmú terméket vesznek.

Habár nagyon kritikus anyag egyikben sem volt, több termék tartalmaz potenciális allergizálót, fölösleges aromát, rengeteg cukrot, és legjobb esetben is csak 20-25 százalék gyümölcsöt.

A legmagasabb pontértéket a Haagen dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt 21 százalék eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül.

Egy ponttal mögötte az Unilever terméke a Carte d’Or Classic Eper, harmadik helyen pedig a Grycan Eper jégkrém végzett. Habár ezeknek volt a legmagasabb a gyümölcstartalma (26-20 százalék), de pontot is veszítettek mesterséges aroma, illetve potenciális allergizáló adalékanyag miatt.

A lista végén végzett termékek egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt csak aromát, viszont annál több cukrot, és sok nem kívánatos adalékanyag volt bennük.

Az olcsóbb termékek (350-800 forint/liter) a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és sok adalékanyag miatt. A lista élén végzett három termék viszont mind drágább egységáron kapható: 1250 forint/liter és 4000 forint/liter között.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az elnevezésben is különbséget kell tenni 15 százalék feletti, illetve annál kisebb gyümölcstartalom esetén. Míg az előbbit nevezhetik a gyártók „gyümölcs jégkrémnek”, az utóbbinál már csak a „gyümölcsös jégkrém” elnevezés megengedett. Amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni.

Habár a vizsgált termékek elnevezése megfelelt az előírásoknak, az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel, és ezt figyelembe veszik-e a vásárlásnál.

Amikor jégkrémet veszünk, tisztában vagyunk vele, hogy magas cukortartalmú édességet fogyasztunk, de ezen belül is lehet különbséget tenni. A termékek cukortartalma 16 és 27 százalék között változott. Noha a cukor egy része származhat a benne lévő gyümölcsből, de a vizsgált jégkrémek esetében nem tapasztaltak ilyen összefüggést.