Minden jel arra mutat, hogy a szíriai misszióban résztvevő vadászbombázó lelövésére tudatosan készült Törökország – mondta Vlagyimir Csizsov, Oroszország állandó képviselője az Európai Unióban.

Ankara abban sem mond igazat, hogy az orosz gép 17 másodpercet töltött a török légtérben és többször figyelmezették, hogy hagyja el azt – nyilatkozta csütörtökön Vlagyimir Csizsov az Euronews tévének. Az orosz diplomata szerint a harci gépet hátulról, orvul közelítette meg a török F-16-os, a pilótáknak esélyük sem volt a manőverezésre. Ezzel megismételte a gép egyik túlélő pilótájának szavait. Csizsov szerint az orosz gép 3-4 másodpercnél többet nem töltött a török légtérben, amikor figyelmeztetés nélkül rálőttek.

Moszkvának állítólag birtokában vannak olyan információk, amelyek azt bizonyítják, hogy Ankara már napok óta készült az akcióra, s csak az ürügyet kereste a támadásra. Azt nem nevezte meg, hogy Ankara önállóan cselekedett-e vagy pedig előre egyeztette a NATO-val, mire készül. Csupán abban volt biztos, hogy az F-16-os parancsnoka nem improvizált.

Csizsov megerősítette a Kreml álláspontját: Moszkva nem hirdet háborút Törökország ellen, de Ankarát érzékenyen fogják érinteni a különböző gazdasági intézkedések. Az energetikai beruházások felülvizsgálása mellett máris megtiltották az orosz turistáknak, hogy török üdülőhelyekre utazzanak. Az oroszok csak az idei első félévben 4 milliárd rubelt (17,5 milliárd forintot) költöttek Törökországban.

A KamaraOnline véleményét itt olvashatja.