Lemondott jelöltségéről a munkaügyi tárca élére kiszemelt Andrew Puzder, aki azután határozott így, hogy előzőleg republikánus szenátorok egy csoportja ezt kérte Donald Trump amerikai elnöktől.

Andrew Puzder (a fotón) maga jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől. Közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy visszavonta nevét a csütörtöki szenátusi meghallgatásról és a szavazásról.

„Gondos mérlegelés és a családommal történt megbeszélés után visszavonom jelöltségemet a munkaügyi miniszteri posztra”- olvasható a közleményben.

A CNN hírtelevízió és a Politico című lap egyaránt arról számolt be, hogy egyes republikánus szenátorok szerint nem lesz meg az Andrew Puzder kinevezéséhez szükséges megfelelő szenátusi voks, ezért azt szorgalmazták az elnöknél, hogy még a csütörtöki szavazás előtt vonja vissza Puzder jelölését.

A munkaügyi miniszteri posztra jelölt Puzder támadások kereszttüzében állt: részben, mert kiderült, hogy bejárónőként egy illegális bevándorlót foglalkoztatott, részben pedig mert előkerült és a szenátusban körözték azt az évtizedekkel ezelőtt készült tévéműsor-felvételt, amelyben Puzder akkori felesége családon belüli erőszakkal vádolta meg őt.

Puzdert, aki egy gyorsétterem-hálózat elnök-vezérigazgatója volt, bírálatok érték azért is, mert korábban ellenezte az Obama-kormányzat javaslatát, amely a minimálbér óránkénti 15 dollárra történő emelését irányozta elő a jelenlegi 7 és fél dollár helyett, s kritikát fogalmaztak meg vele szemben azért is, mert a gyorsétterem-hálózat több reklámjában bikinis lányok majszoltak hamburgereket.

Négy republikánus szenátor jelezte, hogy valószínűleg nem szavazza meg Puzdert, és sajtóhírek szerint mások is ezt fontolgatták.

A CBS televízió szerda délutáni beszámolója szerint a Fehér Ház is fontolóra vette a jelöltség visszavonását. A már többször is elhalasztott szenátusi szavazás a jelenlegi állás szerint csütörtökön lesz.

MTI/Járai Judit, Washington