Donald Trump amerikai elnök szerint a kedden bejelentett halasztás ellenére is van esély az egészségbiztosítási törvény elfogadására.

Az elnök azután nyilatkozott így, hogy a Fehér Házban megbeszélést tartott valamennyi republikánus szenátorral. A törvényhozókat azt követően invitálta hivatalába, hogy Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője bejelentette, hogy elhalasztják a voksolást a törvényjavaslatról.

Donald Trump kifejtette: az előző elnökről elnevezett Obamacare egészségbiztosítási törvény visszavonása nagyszerű lesz, ha sikerül elérnünk. Reményét fejezte ki, hogy még van esély az elfogadásra, s szerinte ez nagyon-nagyon fontos az embereknek, és nagyon-nagyon fontos az egész országnak, amelyet szeretünk.

Mitch McConnell frakcióvezető az elnökkel folytatott megbeszélés után azt hangsúlyozta, hogy a republikánusoknak muszáj saját megoldást találniuk, mert ha a demokratákkal kellene egyeztetniük, az egyúttal a republikánus elképzelések végét is jelentené.

„Tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet egyszerűen elfogadhatatlan, fenntarthatatlan és a cselekvés hiánya nem megoldás” – hangoztatta McConnell.

Keddi sajtójelentések szerint ugyanakkor bővült a törvényt ellenző republikánus politikusok száma: az eddigi négyen felül további három szenátor jelentette be, hogy jelenlegi formájában ellenzi a törvényjavaslatot.

A republikánusok most azt tervezik, hogy újraírják a törvényjavaslatot, kikérik hozzá a Kongresszusi Költségvetési Bizottság (CBO) nevű, pártoktól független elemző intézet véleményét is, s a tervezetet ezután bocsátják ismét vitára. Erre várhatóan már csak a nyári szünet után kerül sor.

A CBO hétfőn hozta nyilvánosságra nagy feltűnést keltő hatástanulmányát, amelyben a többi között arra figyelmeztetett, hogy a Trump kormányzat által tervezett új egészségbiztosítási törvény következtében 2026-ig további 22 millióval, mintegy 49 millióra emelkedne a biztosítás nélkül maradó amerikaiak száma.

Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője rövid sajtóértekezleten jelentette be, hogy az egész törvénytervezet alapjaiban rossz és helyette inkább az Obamacare néven még mindig érvényben lévő egészségbiztosítási törvény korrigálásáról kellene tárgyalni.

MTI/Járai Judit, Washington