Donald Trump republikánus elnökjelölt nem támogatja az újraválasztásért induló Paul Ryan wisconsini képviselőt és John McCain arizonai szenátort.

Donald Trump a The Washington Postnak adott – és a lap internetes oldalán kedden délután megjelent – interjújában kifejtette, hogy nem támogatja a két republikánus politikus, a házelnök és a szenátor újraválasztási kampányát.

„Kedvelem Pault, de szörnyű idők járják most országunkban és nagyon erős vezetőkre van szükségünk, nagyon-nagyon erős vezetésre” – fogalmazott Ryanről, és a wisconsini politikus támogatását illetően leszögezte: „még nem tartok ott”. Ezzel szó szerint azt mondta, amit pár hónappal ezelőtt a házelnök ismételgetett róla, mielőtt nagy nehezen támogatásáról biztosította.

Trump azt mondta a The Washington Postnak, hogy Ryan számít rá. Egy nappal korábban azonban a republikánus elnökjelölt felvette a kapcsolatot Paul Nehlennel, Ryan wisconsini republikánus kihívójával, és megköszönte neki a támogatást.

Paul Ryan házelnök az előválasztások során nagyon sokáig lebegtette, hogy támogatja-e Trump elnökjelöltségét, s most, az Irakban 2004-ben meghalt katona szüleivel folytatott vitája miatt ugyan nyíltan nem bírálta Trumpot, de nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatásáról és megbecsüléséről biztosította a meghalt katona családját.

Az arizonai szenátor, John McCain támogatásáról, illetve ennek elmaradásáról Trump határozott nyilatkozatot adott. Támogatásáról azt mondta: „soha nem tartottam ott”.

A republikánus elnökjelölt közölte: szerinte McCain szenátornak jobb munkát kellett volna végeznie a veteránok érdekében. „Ezért jöttünk ki mindig nehezen Johnnal, mert a veteránjaink nem részesülnek megfelelő elbánásban. Nem bánnak velük korrekt módon” – szögezte le Donald Trump.

MTI/Járai Judit, Washington