A republikánus elnökjelölt, Donald Trump ismét botrányt kavart egy félreértelmezhető megfogalmazásával, burkoltan demokrata ellenlábasa, Hillary Clinton elleni fellépésre szólítva a fegyvertartás híveit.

Trump az észak-karolinai Wilmingtonban tartott választási nagygyűlést, és ott a többi között a fegyvertartási, és -viselési jog fontosságát ecsetelte. Kitért arra, hogy ha demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton lesz az elnök, akkor ő liberális bírákat jelöl majd a szövetségi Legfelső Bíróságba (amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be), akik majd megvonják az alkotmányban garantált jogot a fegyvertartáshoz.

„Hillary el akarja törölni az alkotmány második kiegészítését” – fogalmazott a fegyverviselést garantáló alkotmány-kiegészítésre utalva. Majd így folytatta: „ha ő jelöli a bírákat, akkor már semmit sem tudtok tenni, emberek! De mondok valamit: az egy szörnyű nap lesz”.

Bár a közönség nevetéssel nyugtázta a megjegyzést, a republikánus elnökjelölt mondatait sokan – elsősorban politikai ellenfelei – úgy értelmezték, mintha erőszakra szólított volna fel Hillary Clinton ellen.

Hillary Clinton kampányemberei azonnal veszélyesnek minősítették az elhangzottakat, és közleményében leszögezték: „Aki az Egyesült Államok elnöke akar lenni, annak semmiképpen nem szabad erőszakra buzdítania”.

Azonnal megszólalt Michael Hayden, a Nemzetbiztonági Ügynökség (NSA) volt vezetője is, aki leszögezte: az ember nemcsak azért felelős, amit mond, hanem azért is, amit mások kihallanak belőle. Hayden egyike annak a biztonságpolitikával és külpolitikával foglalkozó ötven embernek, akik hétfőn nyílt levélben fejtegették, hogy nem tartják alkalmasnak Trumpot az elnöki tisztség betöltésére.

A Trump-kampány közleményben reagált, leszögezve, hogy az alkotmány második kiegészítésének emlegetése az összefogást, az egységet kívánta szolgálni. Jason Miller, a kampány szóvivője közleményében így fogalmazott: ezt hívják az egyesítés erejének, mivel azoknak az embereknek, akik hisznek az alkotmány második kiegészítésében, elképesztő a szellemiségük és nagy az összefogás közöttük.

Donald Trump kedden este Wilmingtonból a szintén Észak-Karolinában lévő Fayetteville-be utazott, s az ottani kampányrendezvényen Rudy Giulianival, New York város volt polgármesterével lépett a pódiumra, Giuliani „mutatta be”.

A New York hőseként is emlegetett Giuliani kitért a Wilmingtonban mondottakra, a sajtót ostorozta, mondván, hogy a mondatokat kiragadták összefüggésükből, csak azért, hogy Hillary Clintonnak kedvezzenek, mert azt szeretnék, ha őt választanák elnöknek.

Ez is azt bizonyítja, hogy a sajtó nagy része Hillary Clinton zsebében van, mindent megtesznek, hogy hogy tönkretegyék Donald Trumpot – fogalmazott Giuliani. Az ujjongó tömeghez fordulva hozzátette: Trump ezzel azt akarta mondani, hogy megvan a hatalmatok, hogy Clinton ellen szavazzatok.

MTI/Járai Judit, Washington