Noha Donald Trump felvetette a kampányban, nem várható, hogy csökkennek az Egyesült Államok védelmi költései – vélekedett az M1 csatorna szerdai műsorában Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő.

Az Egyesült Államok katonai költéseinek legnagyobb része odahaza történik, a százmilliárd dollárnál nagyobb fegyverzetvásárláshoz évi 60-70 milliárdos kutatás-fejlesztés társul, ami nagyban hozzájárul az ország versenyképességéhez – emlékeztetett Kaiser Ferenc.

A NATO-ról szólva a szakember kifejtette: a szervezetet – amely a hidegháború végeztével előremenekült és regionális védelmi szövetségből globális feladatokat ellátni képes alakulattá vált – revitalizálta Oroszország elmúlt két évben mutatott aktivitása, például a Krím félszigeten.

A NATO és az Európai Unió együttműködését az elmúlt bő két évtized egyik legnagyobb talányának nevezte Kaiser Ferenc, hangsúlyozva, a globális biztonsági szerephez a katonai mellett jelentős gazdasági, diplomáciai és rendészeti potenciálra van szükség, amivel az EU rendelkezik.

Így a reális szereposztás az, hogy a két szervezet úgy működik, mint a kezek, „az egyik üt, a másik minden más feladatot ellát”. (MTI)