Még soha nem volt ilyen egységes a Republikánus Párt, mint most – jelentette ki Donald Trump republikánus elnökjelölt Floridában tartott kampánygyűlésén szerdán.

„A kampány remekül halad, soha nem voltunk ilyen egységesek, mióta elkezdtük, egység dolgában most állunk a legjobban. Hihetetlenül jól teljesítünk” – fogalmazott a pódiumon.

Ezt követően Barack Obama elnököt támadta a The Wall Street Journal szerdai riportjára hivatkozva, amely szerint az amerikai kormányzat januárban éppen azon a napon adott át Iránnak 400 millió dollárt, amikor Teherán szabadon bocsátott négy amerikai foglyot.

„Amerikát oly sokféleképpen alázták meg az elmúlt években” – fejtegette Trump Obama és Hillary Clinton volt külügyminiszter, a demokraták elnökjelöltjének külpolitikai döntéseit ostorozva.

Donald Trump mintegy negyven percen keresztül a korábbi – az előválasztási folyamat során elszenvedett – vélt sérelmeiről és vitáiról beszélt, csaknem összefüggéstelenül. A hatást, s ezzel Trump megítélésének lényeges megváltozását jól érzékeltette az, hogy amikor később a republikánusokkal nyíltan rokonszenvező Fox televízió részleteket játszott be a nagygyűlésről, a műsorvezető hangosan nevetett.

A Republikánus Pártban közben forrnak az indulatok, s bár Trump kampányfőnöke, Paul Manafort cáfolta az elégedetlenséget, szerdán este már ő is Trumpra kezdte hárítani a felelősséget. Elismerte, hogy a 2004-ben a fiát Irakban elveszítő, pakisztáni gyökerű amerikai házaspárral folytatott vitája Trumpnak nem volt okos, és gyorsan leszögezte azt is, hogy mindezért a felelősség nem a tanácsadókat, hanem magát Trumpot terheli.

A Politico című lap meg nem nevezett bennfentes forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Trump kampánycsapatában elég nagy a káosz, mindenki a saját feje után megy, hiányzik az összehangolt munka, illetve megbomlott a kampánystáb, valamint Trump szoros szövetségeseinek egysége. Kivált elkeserítőnek ítéli mindenki a pártvezetés és Trump rossz viszonyát.

Az elégedetlenség ellenére eddig a párt egyetlen vezető politikusa sem vonta meg a támogatását az elnökjelölttől.     A Fox televízió szerda este közzétett felmérése szerint Hillary Clinton már tíz százalékosra növelte előnyét Donald Trumppal szemben.

MTI/Járai Judit, Washington