A különféle ösztönzők eredményeként megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási arányának növekedésére számít az idén Magyarországon a Trenkwalder személyzeti szolgáltató.

A cég szakértői szerint az idén már a megváltozott munkaképességűek 30 százaléka juthat munkához a munkaerőpiacon. Ez azonban még mindig jelentős elmaradás az Európai Unió 50 százalék körüli értékétől.

A Trenkwalder szerint a javulást több intézkedés is ösztönzi. Ilyen az egyik munkáltatói teher, a rehabilitációs hozzájárulás 19 százalékos emelkedése. A közleményben hozott példa szerint ha egy 25 munkavállalónál nagyobb létszámmal működő társaság a teljes munkaerő-állományának legalább 5 százalékát nem tölti fel megváltozott munkaképességű munkatársakkal, akkor a hiányzó létszám után munkavállalónként az idén 1 147 500 forint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie. Tavaly ez az összeg még 964 500 forint volt.

A tehernövekedés miatt várhatóan tovább csökken azoknak a pozícióknak a száma, amelyek esetében a munkáltatók megváltozott munkaképességűek alkalmazása helyett inkább a hozzájárulást fizetik be. Tíz éve még csaknem 90 ezer pozíció után fizettek a munkáltatók, az idén ez 60 ezer alá csökkenhet.

Ösztönző a Trenkwalder szerint az is, hogy megduplázódhat a rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállalók köre. Az ilyen munkavállaló után a munkaadónak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie.

A közlemény idézi Balog Lajost, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetőjét, aki úgy véli, a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését a szélesedő munkaerőhiány is segíti, miközben egyre több munkáltató tapasztalja, hogy megfelelő kiválasztási folyamatok révén ez a kör is alkalmas teljes értékű munka elvégzésére.

A Trenkwalder kedvező fejleménynek nevezi, hogy az egyszerűbb fizikai munkakörök mellett egyre több diplomás pozíciót hirdetnek meg a megváltozott munkaképességűek számára.

Továbbra is probléma ugyanakkor, hogy az érintettek foglalkoztatási aránya országrészenként erősen eltér. A legjobb az arány Nyugat-Magyarországon és Budapesten, eközben a Dél-Dunántúlon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Alföld keleti és déli részén jelentős számú megváltozott munkaképességű nem jut munkához. (MTI)