Nem csökken a nemzetközi befektetői étvágy a magyarországi ingatlanfejlesztések iránt, ami az idei müncheni Expo Real kiállításon, a világ legnagyobb ingatlanos szakmai vásárán is tükröződött.

A Münchenben 21. alkalommal megrendezett szakmai vásáron több mint 2000 kiállító és majd 40 000 döntéshozó gyűlt össze 75 országból. A magyar stand iránti érdeklődésben, illetve konkrét üzleti tárgyalásokban is tetten érhető volt a hazai projektek népszerűsége – értékeltek a szervezők, Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület.

Magyarország 4 milliárd eurót meghaladó kivitelezési összegű fejlesztést mutatott be idén, melyből nagyságrendileg 2,5 milliárd euró értékű üzleti projektet magáncégek valósítanak meg. A Magyarország-Budapest-standon kormányzati és önkormányzati fejlesztéseket – például a Liget Budapestet és a fővárosban és a négy egyetemi városban zajló projekteket -, valamint a nagy ingatlanfejlesztők – Atenor, Ceetrus, Forestay Development, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, HB Reavis, Horizon Development, Property Market, WING – fejlesztéseit mutatták be. A szálloda-, iroda és lakásfejlesztések mellett gyógycentrumok is bemutatkoztak.

A CBRE ingatlan-tanácsadó elemzése szerint 2010 óta a magyar ingatlanbefektetési forgalom nőtt a leginkább a régióban: az elmúlt nyolc év alatt a piac mérete a tizennégyszeresére nőtt, évente átlagosan a harmadával bővült a forgalom. Az elmúlt években elért látványos eredmények ellenére a piac jelentős bővülési potenciállal rendelkezik. Az ingatlanügylet volumene a második fél évben elérheti az első félévi négyszeresét, így különösen erős, rekord negyedik negyedév várható a piacon. Tovább bővül az ipari és az iroda-szegmens is, a budapesti irodák iránti kereslet például 2018 második negyedévében 64 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A lakásszektor fejlesztéseit azonban már a visszafogottság jellemzi.

(Forrás: MTI)