Az uniós források vártnál lassabb lehívása komoly nyomot hagy az építőiparon. Az ágazat teljesítménye áprilisban közel harminc, az év első négy hónapjában összességében több mint 28 százalékkal maradt az egy évvel korábbitól.

Áprilisban a hazai építőipari termelés volumene 29,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az ágazat teljesítménye így az első négy hónapban összességében 28,3 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a KSH. A visszaesés oka az európai források elapadása: egy éve még az előző uniós költségvetési ciklusból finanszírozott beruházások sok munkát adtak az építőiparnak, ezeket azonban 2015 végéig le kellett zárni, az új időszakban Magyarországnak járó támogatások lehívása pedig lassan indul be.

Az uniós források hiánya jól látható a visszaesés szerkezetén. Bár mindkét építményfőcsoport termelésének volumene csökkent az előző év azonos időszakához képest, de az épületeké “csak” 2,7 százalékkal, míg az egyéb építményeké 52,1 százalékkal. A legnagyobb mértékben áprilisban is az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző évitől – vagyis azok az infrastrukturális beruházások hiányoznak, amelyeket jellemzően uniós pénzből finanszíroz a kormány.

Nem bíztatóak a kilátások sem: a megkötött új szerződések volumene 24,4 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 15,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,6 százalékkal csökkent. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, április végén 17,4 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 57,2 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 38,3 százalékkal kisebb volt. Az épületeken belül elsősorban ipari épületek építésére kötöttek nagyobb szerződéseket.