A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 57,8, a válaszadók az előző hónaphoz képest tizenhatodik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A további növekedést jelző júliusi érték után az index értéke kisebb, de augusztusban is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek túlnyomórészt az előző, júliusi értékekkel összhangban továbbra is bővülést mutatnak, és a bővülés üteme kevéssé változott.

Az MLBKT közlése szerint a korábbi augusztusi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú átlag (52,4) és az előző három év értékeinek átlagát is felülmúlja (52,1).

A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási idők indexét kivéve mindegyik nőtt. A foglalkoztatottságindex értéke közel 5 százalékponttal magasabb lett augusztusban, bővülést mutatva immár tizenegyedik alkalommal. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, ami most augusztusban markánsabban bővült (55,5).

A termelési mennyiség indexe a július havi értékhez képest nőtt, 1995 óta ez a legmagasabb augusztusi érték.

Az új rendelések augusztusi indexe is növekedett, 1995 óta a legmagasabb.

A szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, és felerősödött a negatív tendencia, az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog.

A vásárolt készletek indexe a júliusinál erősebb ütemben nőtt augusztusban.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt júliushoz képest, tizenhetedik alkalommal mutat bővülést két hónap szűkülés után.

A beszerzési árak augusztusi indexe csökkent, bár bőven 50,0 pont felett maradva intenzív árnövekedést jelez.

A késztermékkészletek indexe augusztusban ismét alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de továbbra is bővülésre utal.

A külpiaci mutatók közül az exportindex nőtt júliushoz képest, 50,0 pont fölött maradva bővülést mutat. A másik külpiaci mutató, az importindex esetében is bővülésről lehet beszélni, de az indexérték csökkent júliushoz képest.

(Forrás: MTI)