A pedagógusok már évek óta béremelést és az oktatásügy számára a jelenleginél több pénzt kérnek Szlovákiában. A jövő évi emelésekről nem tárgyalnak velük.

A rendőrök, a tűzoltók, a pedellusok és az iskolai konyhákban dolgozó szakácsok, vagyis a köz- és államigazgatási alkalmazottak 2018-ban magasabb bért kaphatnak Szlovákiában – írja a hirek.sk.

Kivételt képeznek a pedagógusok, akiknek a bére szeptemberben emelkedett, így a kollektív szerződés rájuk nem vonatkozik. Az oktatásügyi szakszervezeteknek nem tetszik ez a megkülönböztetés, s az oktatási tárca támogatására számítanak.

A közigazgatási dolgozók fizetése 4,8 százalékkal emelkedhetne – derül ki a kollektív szerződés javaslatából, amit a kormánynak október végén terjesztett be a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (KOZ).

A valorizáció azonban nem vonatkozik a főiskolai és regionális oktatásügyben dolgozó pedagógusokra.

„Ez a 4,8 százalékra vonatkozó követelmény a közigazgatás többi alkalmazottjára vonatkozik, így a nem pedagógiai alkalmazottakra és az oktatásügy további dolgozóira is“ – magyarázta Martina Nemethová, a KOZ szóvivője. Szerinte ezt az indokolja, hogy a pedagógusbéreket szeptemberben 6 százalékkal emelték.