A NetApplications webelemző cég statisztikája szerint a Microsoft böngészőit használók tábora újabb 40 millióval csökkent októberben, így az idén már 300 milliónál is többen tértek át másik programra.

Az Internet Explorer és az Edge együttes részesedése októberben 28,4 százalékot tett ki, ami 2,3 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. Ez a visszaesés volt a második legnagyobb a Microsoft fejlesztésű böngészők történetében: a rekordot május tartja 2,7 százalékpontos csökkenéssel – írja a computerworld.hu.

A korábbi hónapoktól eltérően a Misrosoft mostani zuhanását nem a Google böngészőjének előretörése okozta, hanem a Mozilla-féle Firefox kapott új erőre, amelynek használati részesedése közel 2 százalékkal 11,1 százalékra nőtt a hónap során. Ennek és a szeptemberi hasonló mértékű emelkedésnek köszönhetően a Firefoxnak sikerült ellépnie a szakadék széléről: a valamikor sokkal jobb napokat látott program két hónap alatt ledolgozta az elmúlt egy év során elszenvedett majdnem összes veszteségét.

Az Internet Explorer az idén immár összesen 20,2 százalékpontos zuhanást volt kénytelen elkönyvelni, és nincs semmilyen jele annak, hogy a mélyrepülés megállna, vagy legalábbis lelassulna.

Az elmúlt hat hónapból négyben 2 vagy ennél több százalékpontos volt a csökkenés, és ha a zuhanás az elmúlt egy évben tapasztalt ütemben folytatódik, becslésünk szerint az Edge és az Internet Explorer együttes részesedése decemberre 25 százalék, márciusra pedig 20 százalék alá esik.

Bár a Microsoft böngészőket elhagyók többsége a Google-féle Chrome-ra tért át, az utóbbi felhasználói táborának növekedése lassult az elmúlt két hónapban. Októberben csupán 0,6 százalékponttal nőtt a program részesedése, ami alig több mint a harmada az elmúlt 12 hónapban elért átlagos növekedésnek. Októberben a Chrome immár 55 százalékos részesedéssel büszkélkedhetett a böngészőpiacon.