Huszonöt bázisponttal 1,25 százalékra emelte az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC).

A Fed legutóbb az idei második kamatdöntő ülésén, a márciusin emelte 25 bázisponttal az irányadó kamatot 1,00 százalékra a piaci várakozásoknak megfelelően, ezt megelőzően pedig a tavaly decemberi ülésén, szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra. 

A decemberi volt a Fed első kamatemelése egyéves szünet után, azt követően, hogy gazdaságösztönző céllal közel tíz évig folytatott zérókamat-politika után 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust.

A Fed irányadó kamatlábának hosszú távú átlaga 5,80 százalék. A kamatláb 20 százalékon érte el a csúcsát 1980 márciusában és 0,25 százalékon a mélypontját 2008 decemberében.

A kamatemelés következménye, hogy a befektetők több pénzt tartanak állampapírban, amelyhez a forrásokat a pénz- és tőkepiacokról veszik ki. A válság évei alatt az alacsony kamatok és a piacokba – többek között éppen a Fed által – pumpált pénzek eredményeként rengeteg szabad forrás keletkezett, amely a részvényárfolyamok nagyarányú emelkedését eredményezte. Ezeket a szabad forrásokat igyekszik óvatosan mérsékelni a Fed a két és fél éve beindított kamatemelési ciklussal. (MTI/KamaraOnline)