Szünetelteti sofőrös bérautó-szolgáltatását az egyik személyszállító cég.

Leállította működése egy részét a Car4You, amelyet a piacon az Uber autómegosztó szolgáltatás egyik szellemi utódjának tekintettek – írja a Magyar Idők.

Éppen az a szolgáltatása nem érhető el, amely a sárga taxik versenytársa lehetne. A cég internetes felületén az olvasható, hogy „pillanatnyilag az autóbérlés + sofőrszolgáltatást szüneteltetnünk kell! Az autóbérlés és a sofőrszolgálat külön továbbra is elérhető! Mindent megteszünk, hogy újra üzemelhessünk! Türelmeteket köszönjük! Car4You.”

A cég honlapja szerint jó minőségű használt autókat adnak bérbe, emellett sofőrszolgáltatásuk is van. Ekkor a megrendelő saját autóját vezeti a bérelt sofőr. A kettő kombinációja pedig a bérautó, sofőrrel, ami pont olyan, mint egy taxi, ráadásul az Uberhez hasonlóan okostelefonos applikáció segítségével vehető igénybe, a fővárosi taxirendeletben megállapított fix tarifánál olcsóbban.

A Car4You leállása azt sejteti, hogy a cég működése nem felelt meg a taxistevékenységre vonatkozó szabályozásnak – mondta a lap kérdésére Metál Zoltán. Az Országos Taxisszövetség elnöke szerint számos cég próbálja meg kijátszani a törvényi szabályozást, ideig-óráig tudnak is működni, azonban amikor a tevékenységük átlép egy nagyságrendet, és a hatóságok számára nyilvánvaló lesz a működésük jellege, akkor megbüntetik őket.

Ennek ellenére a piacon fellelhetők kisebb-nagyobb vállalkozások, amelyek sárga fólia és rendszám nélkül tevékenykednek, sofőrszolgálatok vagy autókölcsönzési tevékenység mögé bújnak, de a törvényi szabályozás ebben a kérdésben szigorú és egyértelmű – mondta Metál Zoltán.